CirkoBalkana – regionalni festival suvremenog cirkusa

Izložba 09.05.2023. - 15.06.2023. Knjižnica Podsused
CirkoBalkana - regionalni festival suvremenog cirkusa u cirkuskom šatoru počinje s radom 2013. godine u Zagrebu i Beogradu. U 2022. godini CirkoBalkana festival proslavio je deset godina postojanja i djelovanja, a ova izložba ostvarena je tim povodom i postavljena u Francuskom Institutu u Zagrebu - simbolički, na mjestu odakle je i potekla prvotna ideja za pokretanjem ovog festivala. Danas je ova izložba putujuća i postavljena na zidovima čitaonice u Podsusedu priča priču o tri šatora i tri predstave viđene kroz objektiv i pero umjetnika te suradnika koji su ostavili neizbrisivi trag i postali sastavni dio ovog jedinstvenog festivala u Europi.

CirkoBalkana pokrenut je kao suradnički projekt Cirk´Oblique-a iz Francuske, Cirkusfere iz Srbije i Cirkorame iz Hrvatske, a s ciljem dovođenja i postavljanja cirkuskog šatora kao nezavisnog prostora za izvedbu, edukaciju i kreaciju. Festival dobiva novu formu 2017. godine kada kolektiv CirkoBalkana kupuje cirkuski šator te ga počinje koristiti kao pokretni regionalni  cirkuski centar. Festival se održao u nekoliko gradova u regiji: Zagrebu, Puli, Beogradu, Novom Sadu i Ljubljani. Ugostio je brojne suvremene cirkuske umjetnike i kolektive iz čitavog svijeta te je koproducirao tri suvremene cirkuske predstave u suradnji s francuskim i regionalnim cirkuskim umjetnicima.

Od svog prvog izdanja festival CirkoBalkana postaje prepoznatljiv i kao takav uvršten u kulturnu ponudu Grada Zagreba, ali i čitave regije. Festival postiže i veliku vidljivost i značaj među europskim cirkuskim profesionalcima. CirkoBalkana festival održava se svake godine u Zagrebu u proljeće i u Beogradu na jesen.

Jedan od glavnih ciljeva festivala jest ukazati na cirkus kao važan oblik umjetnosti, ali i na cirkus kao sredstvo izražavanja kritike društva u turbulentnim vremenima suvremenih društava prepunim pritisaka, kontrole i raznih ograničenja. Koncept festivala osmišljen je tako da se na jednom mjestu okupi i podrži lokalne, regionalne i europske cirkuske prakse uz suradnju i razmjenu iskustava.

Organizator festivala CirkoBalkana u Zagrebu je Cirkorama, kolektiv koji ove godine slavi 15 godina rada i stvaralaštva na polju suvremene cirkuske umjetnosti u Hrvatskoj.

Članovi kolektiva Cirkorama kaže:
„Osnovali smo udrugu 2008. godine, s ciljem promocije i razvoja cirkuske i ulične umjetnosti u Zagrebu, a vrlo brzo svojim djelovanjem i radom dobivamo i nacionalnu kao i regionalnu ulogu u razvoju ovih umjetnosti, te nakon nekoliko godina naš rad postaje prepoznat i diljem Europe.

Naš rad sastoji se iz: produkcije vlastitih predstava, koprodukcija s kolegama iz zemlje i inozemstva, organizacije festivala, edukacije djece i mladih (rekreativaca i profesionalaca), promocije i distribucije suvremenih cirkuskih predstava, umrežavanja sa srodnim organizacijama, radijske produkcije i video radova, izdavaštva, zagovaranja za bolje pozicioniranje suvremene cirkuske umjetnosti i dr.Zajedničkim snagama s kolegama iz beogradske Cirkusfere upravljamo CirkoBalkana cirkuskim šatorom, kao putujućim - nomadskim, objektom za izvedbu, edukaciju i kreaciju.

Pokretači smo različitih inicijativa i akcija s ciljem promocije i razvoja suvremenog cirkusa i ulične umjetnosti u zemlji i regiji. Aktivni smo članovi u različitim mrežama i platformama, kao što su: Circostrada Network - European network for contemporary circus i out door art, circusnext platforma, Nacionalna Cirkuska Platforma, Cirkuska Rezidencijalna Mreža, Operacija grad i dr. Sudionici smo u brojnim lokalnim, regionalnim i međunarodnim projektima.“

 
Izvori:
1. Cirkobalkana. URL: http://cirkobalkana.org/hr/ (14.02.2023.)
2. Cirkorama. URL: http://cirkorama.org/hr/o-nama/ (14.2.2023.)
3. Institut français de Croatie. URL: https://institutfrancais.hr/cirkobalkana-vise-od-festivala/ (14.02.2023.)
4. Cirkorama. URL: https://www.facebook.com/cirkorama/?locale=hr_HR (14.2.2023.)
5. Cirkorama. URL: https://www.instagram.com/cirkorama/?hl=hr (14.2.2023.)