Čitaj Kiri! Čitaj (o) psu na travi

Susret 27.05.2021. - Knjižnica Savski gaj Početak događanja: Četvrtak, 18:30 - 19:30 sati Livada ispred knjižnice
Čitaj Kiri! Čitaj (o) psu na travi

Nakon dugo vremena, nakon zoomova i drugih virtualnih druženja, pozivamo vas na druženje s Kirom na livadi ispred knjižnice. A raspored je ovakav: malo čitanja, malo trčanja, malo pričanja, malo igranja i tako ukrug.

Zašto čitati uz psa?
- Čitanje psima djeluje opuštajuće
- Pas pažljivo sluša, ne procjenjuje, ne kritizira, ne ruga se
- Pas dopušta djetetu da čita vlastitim ritmom
- Dijete pred psom nema straha kao pred vršnjacima
- Čitanje psima je zabavno

Kod djece koja čitaju psu opaža se napredak na mnogim područjima. Počinju bolje čitati, zaboravljaju na smetnje pri čitanju, lakše razumiju pročitani tekst i o njemu razgovaraju. Kad se opuste, postaju samopouzdaniji, a poslije imaju manje teškoće u čitanju pred vršnjacima.
Program R.E.A.D. (Reading Education Asistance Dogs) jedinstveni je program osmišljen kako bi se djeci pomoglo da poboljšaju svoje čitateljske i komunikacijske vještine uz pomoć posebne metode čitanja psu. Pas je u programu R.E.A.D., pomoćnik, posebno obučen za terapijske svrhe. Zajedno s vodičem odlazi u škole i knjižnice gdje sluša djecu koja mu čitaju.
Kira i Sergej su registrirani R.E.A.D. tim 5101 Udruge za PET theraphy Indeficienter (UPTIV). S Kirom su čitala djeca na području Grada Zagreba u OŠ Travno, OŠ V. Holjevca, Knjižnici Savski gaj te Centru za autizam.
Program R.E.A.D. - Čitaj (o) psu odobrilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.
 
http://www.uptiv.hr/