Čitam sto na sat, ali čaj pijem polako!

Čaj je važan dio kineske kulture već dugi niz stoljeća. Kada promatramo povijest kineske kulture uvidjet ćemo vrlo blisku povezanost kulture čaja s usponom kineske civilizacije. Originalna ideja vuče korijene od legendarnog kineskog cara po imenu Shennong, koji je živio prije više od 5000 godina. Jedna od njegovih naredbi bila je da se sva voda za piće mora kuhati iz higijenskih razloga. Igrom slučaja (prema legendi) u kipuću vodu upalo je nekoliko listova s obližnjeg grma i napitak čaj je rođen. U azijskoj kulturi smatra se da onaj koji nudi čaj prenosi svoju energiju na onoga koji ga pije. Zbog toga prije ceremonije ispijanja čaja, poslužitelj mora biti miran, ispunjen pozitivnim mislima, a čaj se pije polagano i bez žurbe. Sve nije savršeno ako nema savršenih pokreta, koji moraju biti polagani, dostojanstveni i po mogućnosti u tradicionalnoj odjeći. Kroz ceremoniju čaja vodit će nas MingSheng Pi i Iva Valentić, vanjski suradnici Konfucijevog instituta.