Čitanjem oko svijeta

Predavanje 16.11.2022. | srijeda Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 18:30 Odjel za odrasle
Nakon što je pročitala po jednu knjigu iz svake zemlje na svijetu, na književno putovanje oko svijeta vodi vas Barbara Tartaglia Roca. Doznajte kako izgleda svijet na stranicama knjiga te možda i vi otputujete uz listu koju ćete dobiti na poklon.

Barbara Tartaglia Roca osnovnom je izobrazbom diplomirana profesorica stranih jezika.
Premda strastven čitač ne treba srodnu sveučilišnu dopusnicu za čitanje, prenositelju čitalačkoga iskustva ona predstavlja 'dodanu vrijednost'. Upućenost u teoriju i povijest književnosti ovu su strastvenu čitateljicu vodili posebnim itinerarima pri posjetu velikoga broja zemalja diljem svijeta (proputovala je Sjevernu, Srednju i Južnu Ameriku, Južnu i Sjevernu Afriku, Aziju i gotovo čitavu Europu). S obzirom na činjenicu da narodni jezik čini bitan dio identiteta nacije, a književna mu je produkcija jedan od važnijih ostvaraja, Tartaglia Roca je svijet oko sebe upoznavala vrlo temeljito – kroz njegovu književnost i kroz život u tuđim kulturama i s tuđim kulturama. 
Prvih je 18 godina provela u Splitu gdje je rođena 1968. g., a svoj je drugi dom – Zagreb, gdje je diplomirala engleski jezik i španjolski jezik s pripadajući im književnostima – na godinu dana zamijenila adresom u Čileu. Tamo je, kao izaslanica MZOS-a, radila kao nastavnica hrvatskoga jezika u osnovnoj školi (gdje je bila u doticaju i s potomcima iseljenika nekada joj obližnjega otoka Brača) u Punta Arenasu.
Poduka kao životni poziv obilježila je gotovo 10 radnih godina u životu Barbare Tartaglia Roca. U školi za strane jezike Svjetski jezici radila je kao profesorica engleskoga i španjolskoga jezika. Posljednjih godina Barbara Tartaglia Roca radi u Hrvatskome saboru kao savjetnica–prevoditeljica.
Ozbiljnost i odgovornost koju nosi to radno mjesto, Barbara u slobodno vrijeme odterećuje knjigom u ruci. Kao što je slobodno vrijeme danas postalo predmetom znanstvene discipline – osmišljavanja dokolice – tako i Barbara za knjigom ne poseže više bez plana i cilja čitanja. Kao što umjetnost ne treba biti zabavna već propitljiva, tako ni Barbara ne čita samo radi opuštanja. Izabire ona dodatni smisao i u tome slobodnom čitanju, a oplemenjujući svoju dušu plemenito nastupa i prema dalekim lektirama takozvanih malih jezika i malih civilizacija, dovodeći ih tako u zdravu i zasluženu konkurenciju i pronoseći glas o njima tamo gdje bi drukčije došli samo kao nezanimljivo gradivo iz srednjoškolskih udžbenika.
Barbarinu čitalačkomu poduhvatu jednako zahvaljujemo mi, slušatelji njezinih iskustava, i oni, poticatelji njezina intrigantna putovanja kroz riječi dalekih ljudi, neotkrivenih senzibilnosti, nepoznatih kretanja tijeka misli, onih koji lijevu i desnu stranu izražavaju kroz način kretanja ptice, a ne kroz način političkoga dozrijevanja.