Cronauti

Projekt 21.02.2022. - 30.06.2022. Knjižnica Dugave
Cronauti su vam pripremili kratku prezentaciju knjige Hrvatska bajoslovlja Vida Baloga povodom Međunarodnog dana materinjeg jezika. Za predavanja u knjižnici svakako nas nazovite radi dogovora, a dotada uživajte u prezentaciji i svakako posudite knjigu u obližnjoj knjižnici! Z Bogom!

prezentacija

Hrvatska bajoslovlja 

Umjesto proslova: Zašto pišem o ovim tradicijama - Vid Balog

Kao što su temelji hrvatskog identiteta – dakle ono po čemu jesmo Hrvati, npr. Baščanska ploča, Kajkavski ili Čakavski jezik, kirvaj u Petrijevcima, Paška ili Lepoglavska čipka, Đakovački vezovi ili Dubrovačke ljetne igre, tako u temelje našega identiteta pripada i prostor mitoloških predodžbi.

Jedan od temelja nacionalnog identiteta koji nas definira jest i mašta; i ona uvelike sudjeluje u oblikovanju karaktera svake osobe. No, mašta naše djece nije ista kakova je bila u naših djedova. I ne mora biti, ali danas urbane sredine, a u manjoj mjeri i ruralne, na svoje najmlađe uopće ne prenose poruke iz davnina koje su pretci šaptom kazivali potomcima jer su nosile skrovita značenja važna za kasnije spoznaje i samospoznaje. To je danak napretku našega doba, ali to nas ne rješava obaveze da potomstvu prenesemo predaje koje je iznjedrio naš narod i time obogatimo prostore njihovih shvaćanja kako bi kasnije spoznali iz kojeg su civilizacijskog kruga niknuli.
 
Živimo u globalizirajućem svijetu, i postojimo u svijetu koji silovito nameće nove vrijednosti i orjentire; no, nije potrebno odseliti na Mars kako bismo sačuvali narodnu samosvijest i samobitnost – dovoljno je jednostavno njegovati svoje i to ponuditi ljudima koji nas okružuju. Takvim postupkom očuvanja vlastitih tradicija postajemo dobrodošao prilog šarolikoj zajednici ljudske vrste koja živi na planetu i željna je novih spoznaja, pa bile one i nanovo otkrivene starinske predaje.