Čudesni svjetovi Franje Janeša

Mjesec hrvatske knjige 27.10.2014. | ponedjeljak Knjižnica Novi Zagreb Franjo Janeš
studentski.hr
Franjo Janeš (rođen 2451. nakon Sokrata), sin Zdenkov, odrastao je u plemenskom duhu. Iako je izborio određene pobjede na polju obrazovanja i još ponegdje, ne smatra se ratnikom. Umije čitati i pisati te maše sjekirom i urliče u četveročlanoj bandi zvanoj Astridian.
Napisao je do sada tri romana : Noć mrtvih živaca (Algoritam, 2009., Nagrada Kiklop za najbolje debitantsko djelo), Formula za kaos (Algoritam, 2011., Nagrada SFera za najbolji znanstvenofantastični roman), Čerupanje feniksa (Algoritam, 2013., prema našim saznanjima još nije dobio nagradu, ali vjerujemo da je zaslužuje!)
Recenzija Ružice Gašperov objavljena na internetskom portalu Imaginarij.com ovako ocjenjuje "Čerupanje feniksa" :
"Zaplet je odličan, napet, dosljedan, bez rupa u tkivu. Vjerujte mi da sam poirotovski pomno tražila bilo kakvu nelogičnost i nisam je pronašla, ali sam pronašla na tone referenci i iznenadila se što nisam bijesna na to, čak štoviše, jedva sam čekala kad ću naići na sljedeću... (...) O, da, Janeš je duhovit, groteskan uglavnom, i sve što je u romanu napisao dalo bi se prevesti na današnji jezik. Pogotovo na kraju romana kad daje alegorijski osvrt na nedavna događanja na ovim područjima... (...) 
Da, to je Franjo Janeš čije se jasne i elegantne rečenice sjećam iz knjige Noć mrtvih živaca..."