Čuvaj cvijet, uljepšaj svijet

Izložba 24.04.2023. - 05.05.2023. Knjižnica Vladimira Nazora Odjel za djecu i mladež
Osnovna škola Nad lipom, po tradiciji je odgojno obrazovnog rada s učenicima s intelektualnim teškoćama u razvoju, jedna od najstarijih škola u Republici Hrvatskoj. Osim redovnih nastavnih aktivnosti u školi, djeluje čitav niz izvannastavnih aktivnosti kako bi se razvijale i poticale sposobnosti, potrebe i interesi primjereni svakom pojedinom učeniku.

Likovno stvaralaštvo je jedna nezaobilazna komponenta u odgoju i obrazovanju učenika, ali i opće kulture pojedinca. Ono je medij kojim učenici upoznaju svijet i vlastitu osobnost, ali i važno sredstvo komunikacije.

Sa željom da učenike uvedemo u svijet umjetnosti, a uz to, i da im omogućimo osobnu afirmaciju u široj društvenoj zajednici, osmislili smo i uključili se u razne projekte iz područja likovnosti kao što su  međunarodni eTwinning projekt U svijetu likovnih umjetnika i školski projekt LipArt.

Učenici uključeni u međunarodni e-Twinning projekt U svijetu likovnih umjetnika istražuju život, rad i djela  likovnih umjetnika te slikaju po uzoru na njih. Na izložbi su prikazani radovi na temu cvijeća koje su naslikali po uzoru na svjetski poznate umjetnike Ivana Rabuzina, Picassa, Yayoi Kusame i Fride Kahlo.

Učenici uključeni u školski likovni projekt LipArt,  u suradnji s likovnim umjetnicima, istražuju i uočavaju motive u svojoj užoj, ali i široj okolini te zajedno stvaraju likovna djela.

Na izložbi su prikazani i cvjetni parkovi i dvorišta našeg grada Zagreba.
 
Voditeljica likovnih projekta: Ivana Torjanac Matas, prof. def.