Da bi imel perje!

Radionica 07.12.2021. | utorak Knjižnica Vladimira Nazora Početak događanja: 17:00 Lidija Bajuk i Stanislav Kovačić
Završno okupljanje polaznika i voditelja u projektu Hrvatska mitska baština u (ranome) srednjem vijeku koji Knjižnica već četvrtu godinu zaredom provodi u suradnji s Maticom hrvatskom.
Završetak četvrtog ciklusa posvećenog animalističkim temama - Bestijarij - Da bi imel perje! popratit će vokalno-instrumentalna etnoglazbena radionica pod vodstvom Lidije Bajuk i Stanislava Kovačića.
 
Ova je radionica Lidije Bajuk (IEF, Zagreb) i Stanislava Kovačića (samostalni umjetnik) istodobno dio znanstvenog projekta Kulturna animalistika: interdisciplinarna polazišta i tradicijske prakse - ANIMAL (IP-2019-04-5621) Instituta za etnologiju i folkloristiku i Hrvatske zaklade za znanost.
 
Uz etnoglazbenu radionicu zatvara se i izložba radova nastalih na likovnoj radionici te radionicama tekstilnog i grafičkog dizajna pod vodstvom sveučilišnih profesorica izv.prof.mr.art. Zvjezdane Jembrih, izv.prof.art. Koraljke Kovač i izv.prof.mr.art. Natalije Nikpalj. Izložba je popraćena izborom stručne literature iz fonda Knjižnice na temu hrvatske mitske baštine.
 
Zbog pridržavanja epidemioloških mjera broj polaznika je ograničen. Prijave na: knjiznica.vladimira.nazora@kgz.hr ili na br.tel.: 01/3703-414.
 
 
Lidija Bajuk radila je kao učiteljica i knjižničarka, a po preseljenju u Zagreb započela karijeru profesionalne književnice i glazbenice. Diplomiravši etnologiju i antropologiju, zaposlila se u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu i zatim doktorirala. Sudjeluje na znanstvenim skupovima i povremeno u sveučilišnoj nastavi. Jedna je od utemeljitelja hrvatske glazbene etnoscene. Objavila je 8 audioalbuma, 7 knjiga poezije, 4 knjige proze, 1 osnovnoškolski udžbenik, 3 osnovnoškolska priručnika za glazbenu kulturu, znanstvenu knjigu Međimurska popevka te sedamdesetak stručnih i znanstvenih radova. Sprovela je petnaestak etnografskih terenskih istraživanja, dvadesetak etnoglazbenih projekata i tridesetak etnoradionica širom Hrvatske. HRT je prema njezinim scenarijima snimio obrazovne emisije Priča o žveglici i Suncokret: Ekologija duha, ekologija pamćenja (1996) Marije Jović. Suscenaristica je dugometražnih etnografskih filmova Nagrišpane traverse i Kartolina iz Krive kale Ante Rozića te Međimurska popevka / A Folk Song of Međimurje za UNESCO. Bila je inicijatorica i koordinatorica za zaštitu međimurske popevke na nacionalnoj (2014.) i svjetskoj razini (2018.). Povremeno sklada i pjeva za film, kazalište i plesne koreografije. Oko tisuću i pol puta predstavljala je Hrvatsku u domovini i svijetu. Članica je MH, DHK, HDS-a, HED-a, ISFNR-a, Udruge Matapur. Pročelnica je Odjela za arheologiju i etnologiju Matice hrvatske i članica Upravnog odbora DHK. Dobitnica je nacionalnih nagrada (15) i inozemnih priznanja (1) za umjetnički rad (među kojima diskografskom nagradom Porin 2006., 2015.), također i nagrada Franjo Ksaver Kuhač Hrvatskog društva skladatelja (2014.), Milovan Gavazzi Hrvatskoga etnološkog društva (2019.). Odlikovana je Zlatnom plaketom grada Čakovca (1998.) i proglašena počasnom građankom Međimurske županije (2021.). 
 
Stanislav Kovačić diplomirao je talijanski te španjolski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Profesionalno se bavi glazbom kao violončelist, bas- gitarist, studijski glazbenik, aranžer i skladatelj. Član je HZSU-a. Surađivao je s rock- sastavima Stampedo, Šo! Mazgoon, Gego i Picigin band te s Ivankom Mazurkijević, Lidijom Bajuk i dr. Objavio je tri samostalna audioalbuma: Street Cello (Suzy, Zagreb, 2007.), Uspavanke za djecu i odrasle (Mali svijet, Zagreb, 2009.) i Rock Cello (Stanislav Kovačić, Zagreb, 2010.). Autor je glazbe za animirane (Jibro W7 Stjepana Bartolića, Plop, 2001.; Lifeline Jelene Bračun, 2003.; Ouroboros Jelene Bračun, 2005.; Glupača Mare Milin, Zagreb film, 2005.; O prostoru, o vremenu Jelene Bračun, HFS, 2010.; In Chains Danijela Suljića, Zagreb film, 2011.) i dokumentarne filmove (Krhotine Jelene Bračun, HFS, 2007.; Gabriel Vlatke Vorkapić, Fade In, 2010.) te kazališne predstave (Balon Mislava Brečića, Teatar Exit, 2009.; Marjane, Marjane Mislava Brečića, Play drama, 2009.; Osvrni se gnjevno Paola Magellija, Scena Gorica, 2009.; Kamni Ivice Šimića, kazalište Mala scena, 2010.; Kamenje Ivice Šimića, Kazalište Mala scena, 2010.; Crtančica Ane Savić Gecan, Scena Gorica, 2010.; Crvene cipelice Dubravke Crnojević Carić, GK Žar ptica, 2011.; Ja, tata Borisa Kovačevića, Teatar Exit, 2011.; Tko si ti i otkud ti pravo Vilija Matule, Irme Omerzo i Stanislava Kovačića, Scena Grič, 2011.; Regoč Dore Ruždjak, Kazalište Trešnja, 2012.; Tko se boji V. Woolf Vlatke Vorkapić, HNK Split, 2012.; Malena Mislava Brečića, GDK Gavella, 2012.; Črna mati zemla Dore Ruždjak, ZKM, 2017.; Mala sirena Ive Srnec, Žar ptica, 2017.). Na Marulovim danima nagrađen je 2009. za glazbu kazališne predstave Judith French redateljice Vlatke Vorkapić, a 2012. dobio je Zlatnu arenu na Pula film festivalu za glazbu u filmu Sonja i bik iste redateljice. 

Pogledajte fotografije s radionice.

 

Logo Ministarstvo kulture - godina čitanja