Dalibor Talajić: Treptaji… ili dnevnik dvaju odrastanja

Mjesec hrvatske knjige 14.11.2023. | utorak Knjižnica Tina Ujevića Početak događanja: 18 sati Odjel za odrasle
U novoj knjizi Treptaji… ili dnevnik dvaju odrastanja, nastavku knjige Most ponad burne rijeke, autor u dnevničkoj formi opisuje osmogodišnje školovanje dječaka koji prkosi prognozama i kreće u prvi razred s dijagnozom poremećaja autističnog spektra, te bilježi izazove odrastanja svoje dvoje djece. Prije dječakova polaska u školu rodila se njegova sestrica. Autor opisuje oba djetinjstva, ustrajnu roditeljsku ljubav i podršku te nudi nove odgovore na pitanja o inkluziji djece sa sve češćim poremećajem autističnog spektra. Dalibor Talajić obogatio je knjigu vlastitim ilustracijama.

O autoru:
Dalibor Talajić rođen je 1972. godine u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, u obitelji operne umjetnice Ljiljane Molnar-Talajić. Od 1975. živi u Zagrebu, gdje je završio jezičnu gimnaziju i Muzičku akademiju u klasi prof. Josipa Tonžetića, i tako stekao diplomu profesora klarineta.
Deset je godina radio kao profesor u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi Zlatka Balokovića i bavio se crtanjem kao samouk kroz čitavo svoje obrazovanje. Radeći u glazbenoj školi, počeo je graditi i karijeru crtača. Stripovski zanat rafinirao je u fanzinu Endem, dok je prve profesionalne uratke objavljivao u Modroj lasti, Prvom izboru, Frci, Loadedu i sličnim časopisima te sudjelovao u produkciji animiranih serija u Croatia filmu. Godine 2005. angažirao ga je mali američki izdavač Desperado na prvom samostalnom strip-serijalu Deadworld, dok ga francuski izdavač Delcourt nije angažirao za adaptaciju Evanđelja po Mateju, u sklopu strip adaptacije Novog zavjeta.
Od 2009. godine crta za najvećeg američkog izdavača stripova, Marvel i između ostalih naslova nacrtao je Deadpol Kills the Marvel Universe, jedan od najprodavanijih Marvelovih naslova svih vremena.
Njegov je najveći umjetnički i osobni uspjeh, također za Marvel, strip Madaya Mom u suradnji s novinarkom ABC-a, Rym Momtaz. To je dokumentarni strip o stvarnoj ženi i njezinoj obitelji u opkoljenom gradu Madaya u Siriji. Strip je uvršten i u kurikulum američkih srednjih škola, za pomoć u nastavnoj obradi teme izbjeglica i civila u ratu uopće.
Prepoznat je po svojem naturalističkom stilu crtanja i kao vješt prenositelj emocija, te je u                   travnju 2020. angažiran na stripu Covid Chronicles za NBC News, koji dokumentaristički prenosi         stvarne aktualne borbe malih ljudi u srazu sa svjetskom pandemijom.