Damir Kamenar: Goleti

Izložba 13.10.2021. - 20.11.2021. Knjižnica Marije Jurić Zagorke
U sklopu ciklusa izložbi Mladi likovni umjetnici u knjižnici u izboru Feđe Gavrilovića izlažemo radove Damira Kamenara. 

Moć je likovne umjetnosti ponekada zapanjujuća. Ona je u stanju predočiti nezamislivo. Ne tek evocirati ili natuknuti, prepustiti našoj mašti da dovrši neke tek naznačene obrise, nego baš predočiti – baciti pred nas i uprisutniti, učiniti našem pogledu (pa onda i svijesti) dostupnim sve ono što bi čak i imaginaciji bilo fantastično. Usuđujete li se zamisliti mladost našega planeta? Damir Kamenar je prikazuje. Ali, kao što i svako stvaranje u sebi sadrži mnoštvo mogućnosti, tako i njegovi crteži imaju niz potencijalnih značenja, bez umišljanja da postoji neko konačno.

U mulju i magli formirali su se, nekoć, prvi oblici života, među kojima su izrazito važne bile mahovine i alge koje su proizvodile kisik i omogućile tako daljnji život na Zemlji. Možda je ovo pusto kamenje obloženo takvim pionirskim životom? A možda je to i život nakon života, smiraj u jednoličnosti koji dolazi nakon raskošne bioraznolikosti na našemu (ali zašto samo našemu?) planetu.

Vrijeme početka mitsko je, kao i vrijeme kraja. Njihova pustoš odiše reskim i svježim zrakom koji najavljuje bića čije se molekule još dogovaraju kako će se spojiti, ili označava pad prozračnog zastora na tu „najveću predstavu na Zemlji“, kako je cjelokupnu biosferu sa njezinom dugom poviješću nazvao biolog Richard Dawkins. Ali, ono što nas privlači u Kamenarovim radovima nije znanstveno tumačenje, koje sve podvrgava našim sposobnostima shvaćanja, nego su to mitski srsi koje osjećamo pri susretu s onim neshvatljivim. U ovom bogatom filigranskom crtežu osjećamo monumentalnost vagnerijanskih pozornica (s potpisom Adolphea Appie) i tolkinovska prostranstva „kad svijet bje' mlad“. Tu možemo vidjeti kako se pred nama, iz mahovinom obloženog kamenja, kao iz teškog sna, bude bogovi, patuljci, divovi i druga, još neimenovana bića.
Feđa Gavrilović
 
Damir Kamenar rođen je Osijeku 1989. godine. Godine 2019. je diplomirao razrednu nastavu na zadarskom sveučilištu, na odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja uz modul likovne kulture. Godine 2021. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer primijenjene grafike u klasi Svjetlana Junakovića.

Popis radova:
Golet I, 2020., tuš i akril na papiru, 58 x 91 cm
Golet II, 2021., tuš i lavirani tuš na papiru, 70 x 70 cm
Golet III, 2021., tuš i lavirani tuš na papiru, 64.5 x 100.5 cm
Golet IV,  2019., tuš na papiru, 57.5 x 61cm
Golet V, 2019., tuš i akril na papiru, 50 x 100 cm
Golet VI, 2021., tuš i akril na papiru, poliptih, 21 x 147 cm
Golet VII,  2020., tuš i akril na platnu, 50 x 100cm