Dan Afrike

Radionica 25.05.2022. | srijeda Knjižnica Voltino Početak događanja: 13:00 Odjel za djecu za mlade
Ana Bakarić
Svake se godine 25. svibnja obilježava Međunarodni dan Afrike. Tog su dana 1963. godine 32 neovisne afričke zemlje u Addis Abebi u Etiopiji jednoglasno izglasale rezoluciju Organizacije afričkog jedinstva, koja je bila prvi korak povezivanja zemalja nakon vala dekolonizacije.

Projekt "Škole za Afriku" pokrenuo je UNICEF, te ima odgojno-humanitarni karakter. Cilj aktivnosti je prikupljanje novčanih sredstava za pomoć pri školovanju djece u Africi, ali i stjecanje novih znanja. OŠ Voltino već godinama sudjeluje u projektu. Učenici su se na satovima razrednika putem igara, kvizova i prezentacija upoznali s poteškoćama djece u Africi. U dva navrata su se prikupljala novčana sredstva. Koordinatorice projekta "Škole za Afriku" su: Eleonora Juriša Lerotić, Nevenka Dimač, Maja Burazin.

U srijedu učenici 1.a OŠ Voltino i učiteljica Nevenka Dimač u Knjižnici Voltino obilježiti će Dan Afrike uz prigodnu putopisnu prezentaciju Safari u Africi te izraditi afričke maske koje predstavljaju važan element unutar vjerskih i kulturnih tradicija.

Na obilježavanju Dana Afrike u knjižnici će se pridružiti i koordinatorica UNICEF-ovog projekta "Škole za Afriku" Ivana Delač.