Dani Pešče: Poziv na voćnu salatu
Predstavljanje knjige
14.06.2012. | četvrtak
Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića
Početak događanja: 18,30 sati
Ana Janjatović Zorica
Novu zbirku recepata posvećenih salatama potpisuje jedna od najiskusnijih Makronovinih učiteljica prirodne kuhinje, Ana Janjatović Zorica. Nakon Tofua, Složenaca i variva te Mahunarki, Ana je osmislila novu kuharicu jednostavno nazvanu SALATE u kojoj je ponudila osvježavajuće i nove kombinacije dobro poznatih, kao i onih manje poznatih sastojaka i namirnica za salate poput chia sjemenki i sjemenki konoplje, crnog kima, medvjeđeg luka i drugih. U kuharici ćete pronaći recepte za svježe salate poput endivije s rotkvicama, sojinim jogurtom i sjemenkama bundeve, zatim recepte za kratko kuhane salate poput tikvica s mentom i lješnjacima, kao i za toplo-hladne salate primjerice shiitake sa seitanom i rikulom. Zastupljene su i raznovrsne salate sa žitaricama kao brzi i cjeloviti obroci, a dodatak su i zanimljive voćne salate poput breskvi u teškom sirupu ili jagoda s kremom. Za odlične fotografije i stiliziranje hrane, i ovoga puta zaslužna je vrhunska fotografkinja Maja Danica Pečanić. Ana Janjatović Zorica po struci je sociologinja, a osobito je zanima područje sociologije prehrane. U edukacijskoj ustanovi Makronova u Zagrebu od 1994. vodi radionice kuhanja, predaje na Školi prirodne kuhinje, vodi praktični dio seminara Makrovikend te s užitkom dijeli svoje bogato iskustvo s polaznicima. Aktiva je u organizaciji kulturnih događanja, a prevela je i uredila nekoliko knjiga s područja zdravih stilova življenja, osobnog razvoja i pokreta tijela.