Danijela Sušanj: Pogledi

Izložba 03.07.2020. - 31.08.2020. Knjižnica Sesvete Galerija Oblok
D. Sušanj

Šarm činjenice da oči otkrivaju pruža posebnu vrstu nadahnuća. U njihovom se izrazu može mnogo toga iščitati, bez izgovorenih riječi. Pogled u oči prvi je kontakt koji većina ljudi uspostavlja u svakom odnosu, bio on slučajan, nasumičan ili poznat i dubok. Razumijevanje tako dobivenih informacija ovisit će opet o našoj percepciji i trenutnom stanju uma. Svaki pogled stoga je dvosmjeran i uvijek subjektivan, obavijen emocijama i stanjima. Autorica razmatra sam pogled iskreno i neopterećeno, ali pomalo nostalgizira za istom nepristranošću u općenitoj komunikaciji. Osjeća da je izravna emocija zamagljena kroz socijalne mreže i medije, a iskren pristup obavijen trendovima u mišljenju, govoru i gledanju. Ogledalo duše kao da je poprimilo odraz monitora (ili bolje rečeno ekrana mobitela), a ljudski duh postao kombinacija optičkih, usb i hdmi kablova. S obzirom na modernu pomamu za „prikazivanjem“ a ne „bivanjem“, autorica duboko vjeruje da pogled ipak zadržava svoju osnovnu humanost te će s vremenom nadvladati obmane tehnološkog razvoja.
Izmjenom mirnih površina i trzavih rastera, autorica se poigrava pojmovima karakterističnim za digitalnu umjetnost, u tradicionalan izraz uvodi ideju piksela, vektora, rezolucije i rastera. Na određen način odaje priznanje samom tehničkom temelju novih medija, nastoji povezati (često posvađano) digitalno i tradicionalno i to nenametljivim probijanjem poteza kroz cjelinu. Tehnologija nije nužno zlo, ali njezino korištenje je vrlo često infantilno, potaknuto samo društvenom formom, a ne stvarnim dobrobitima koje iz tehnologije proizlaze. Sredstva likovnog izraza ove serije autoričinog stvaralaštva pružaju nam posebnu vizualnu senzaciju, a utjecaj boje i dinamike kompozicije prenijeti će nam osjećaj snage samog, jednostavnog i ogoljenog pogleda. U pozitivnom emocionalno-likovnom tonalitetu, autorica nas poziva na vizualnu gozbu gdje čistim bojama i svjetlinom iskazuje problematiku površnosti.
Dora Vukičević
 

Danijela Sušanj rođena je 13. svibnja 1984. godine u Rijeci. Od malih nogu vezana je uz svijet umjetnosti. U osnovnoškolsko doba sudjelovala je na školskim izložbama. Nakon osnovne škole upisuje Školu za primijenjenu umjetnost u Rijeci za čiji se prijemni pripremala uz mentorstvo akademske slikarice Branke Marčete te je uz nju naučila tehniku batika.
U srednjoj školi opredijelila se za smjer kiparskog dizajnera. Na drugoj godini školovanja sudjeluje svojim radom na manifestaciji Likovnom umjetnošću mijenjamo svijet u Muzeju grada Rijeke te dobiva pohvalnicu za svoj rad.
Upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2006. godine, smjer likovne pedagogije, gdje kroz slikarstvo usavršuje svoje znanje i likovno izražavanje. Tijekom studija sudjeluje na mnogim skupnim izložbama poput „Dani tjedna mozga“ u Rijeci 2007. godine i „Accademie a confronto immagina 10a“ mostra mercato, Reggio Emilia u Italiji 2009. godine.
Diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2011. godine te stekla titulu magistre likovne pedagogije – smjer slikarstvo pod mentorstvom akademskog slikara Zdravka Milića. Aktivno se bavi slikarstvom, te sudjeluje na mnogim likovnim kolonijama diljem Hrvatske.
 
Samostalne izložbe:
2018. „Pogledi“, Galerija Juraj Klović, Rijeka,
2015. „Spirit“, Kastav,
2012. „Otkrivanje“, Galerija Razvid, Zaprešić,
2011. „Oči širom zatvorene“, Galerija Filodrammatica, Rijeka.

 Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.