Darko Berljak: Na marginama knjige Nebo puno Himalaje

Predstavljanje knjige 28.03.2023. | utorak Knjižnica Vladimira Nazora Početak događanja: 18:00 Darko Berljak
Autor ovom knjigom zaokružuje svoju Tibetsku trilogiju započetu Dodirima neba (1992.) i nastavljenu Ključevima neba (2000.).

Darko Berljak je jedan od najvećih ovdašnjih autoriteta za visoke planine, posebno za područje Himalaje. Vodio je brojne alpinističke ekspedicije u Nepal i Tibet (kao i diljem svijeta). Među njima posebno treba istaknuti prvu žensku alpinističku ekspediciju na Cho Oyu (himalajski osamtisućnjak), u kojoj je sudjelovala i Jelena Martinović, čiju slikarsku izložbu, inspiriranu upravo tim iskustvom (pod nazivom Moje boje Himalaje), možete pogledati u izlozima KVN-a od 20.3. do 10.4. Oba događanja organizirana su u suradnji s Festivalom knjiga i planina „Brdo knjiga” izdavačke kuće „Libricon” (uz potporu Grada Zagreba).

Darko Berljak prvi je put otputovao u Nepal davne 1982., kao vođa Prve zagrebačke himalajske ekspedicije. Bilo je to tri desetljeća nakon što je ova mala kraljevina otvorila svoje granice, ali u doba dok su tek malobrojni stranci dolazili podno padina Himalaje. Tri godine kasnije stupio je i u do tada zabranjeni Tibet, čiji su stanovnici živjeli na način koji se nije mijenjao stoljećima. Od tada je boravio u Nepalu i Tibetu preko trideset puta i imao sreću uhvatiti dio sačuvanih ostataka tih dviju drevnih kultura koje je već počeo nagrizati zapadnjački duh.

U knjizi Nebo puno Himalaje Darko Berljak sažima svoja iskustva stečena dugogodišnjim odlascima u Nepal i Tibet i na neki način zaključuje trilogiju započetu knjigom Dodiri neba i nastavljenu Ključevima neba. Nebo puno Himalaje nije samo knjiga o ekspedicijama već i svjedočenje o promjenama koje su se dogodile u tim krajevima i utjecaju koji su one imale na tamošnje stanovništvo, na samog autora kao i na brojne suputnike s kojima je posjećivao taj kutak svijeta. Berljak teško skriva čežnju za prošlim vremenima, no svjestan je da polako i neumitno nestaje mnogo toga po čemu su se ove zemlje razlikovale od ostatka svijeta.

Darko Berljak je bio dugogodišnji profesionalni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza i volonterski tajnik HGSS-a, a trenutačno je na funkciji predsjednika HPS-a. Bio je aktivni alpinist s više od tri stotine ispenjanih alpinističkih smjerova raznih teškoća u stijenama europskih planina. Bio je vođa dvadesetak alpinističkih ekspedicija u Africi, Australiji i Tasmaniji, Južnoj Americi i Aziji, od čega jedanaest otpada na himalajske osamtisućnjake. Održao je više od pet stotina predavanja na temu planina. Nositelj je brojnih odlikovanja, a ekspedicije koje je vodio dobile su niz državnih i gradskih priznanja.

Pogledajte fotografije s predstavljanja knjige.