Darko Horvatić: Šalica kave

Izložba 05.02.2018. - 26.02.2018. Knjižnica Sesvete Galerija Oblok
Životopis
Diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Nikole Tanhofera. Zaposlen na HRT-u kao dizajner rasvjete. Kao snimatelj je snimio više od 3500 priloga za informativni program HRT-a. Prije rada na HRT-u kao redatelj i direktor fotografije snimio je i montirao desetak glazbenih spotova i reklama. Pisao je za Večernji list, Vjesnik, Nacional, Vidi, PcChip, Mens Health, Majstor. Osnivač je FotoXXL i technoG besplatnog magazina o tehnologiji. Od 2007. surađuje na video portalu s oko 50 vodećih domaćih doktora veterine, a potom započinje gradnju sličnih portala za uljepšavanje, optičare i bariste. Trenutno se bavi videom za društvene mreže, glazbom i Projektom Coffeegeek.   

Projekt Coffeegeek
Oko 2005., nakon intenzivnog druženja s najboljim hrvatskim baristima, započeo je pisati blog o kavi, uglavnom talijanskom načinu pripreme – espressu. Tijekom pisanja bloga i izrade fotografija za njega bilo je potrebno popiti i snimiti više tisuća šalica kava. Naravno, tijekom nekoliko godina, približno 2-3 šalice dnevno. Kolekciju fotografija kasnije je spremao na tvrdi disk svog laptopa i FTP server. Slučajno je dobio informaciju da međunarodni filmski festival ZagrebDOX, na koji je redovito slao kratke dokumentarne filmove, otvara kategoriju sa filmovima snimljenima mobitelom. Jednostavno je spojio oko 1500 fotografija iz baze u filmski niz (1/5 sekunde svaka šalica), dodao glazbu, i film je bio nominiran u užem izboru od 5. Nakon toga su se zaredali neki drugi festivali eksperimentalnog i kratkog filma, izložbe…
Komercijalni dio čini nekoliko narudžbi hotela koji su htjeli fotografije šalica na zidovima svojih soba i apartmana. Trenutno snima šalice s pomoću mobitela, obrađuje ih na razne načine.
To je tehnički dio projekta.
Umjetnički dio je daleko interesantniji.
Espresso kava traje nekoliko sekundi dok se ispija, a njezin aftertaste ostaje poslije dugo, možda i više od sata, tako da kažemo da ona traje svo vrijeme dok traje okus u ustima. To vrijeme je vrijeme kontemplacije. Tada razmišljamo o nečemu o čemu možda ne bi razmišljali bez te kave. Nobelovac Isaac Bashevis Singer je mnoga svoja djela pisao u Cafeteriji gdje su bili samo stolovi za jednoga i gdje… ma to nije bitno.
Bitna je kava.
Autora zanima to vrijeme, vrijeme ispijanja kave, nikako sama kava, tako da su slike uglavnom sličnoga kadra, ali je drugo doba dana, okolina je različita. Uglavnom se radi o sličnim lokalima, nikada nije neka domaća atmosfera kuhinje ili dnevne sobe. Ako i postoje ljudi u kadru, oni su neoštri i u dubini kadra. Ove su šalice vrlo intimne, predstavljaju razmišljanje autora o trenutku života, nikako stavove, samo razmišljanje koje nikako nije definitivno. Zato kao sredstvo snimanja uglavnom koristi suvremeni mobitel. Rijetko klasičnu digitalnu kameru.
Fotografije su nekada crno bijele, a nekada u boji obrađene s prepoznatljivim grunge teksturama, pojačanih ili oslabljenih boja, ekspresija… samo osjećaji i razmišljanja. Iako su fotografije prvenstveno namijenjene objavama na internetu, autor ih rado otiskuje na 300 gramski papir formata A3, na platno širine 1 metar koje je napeto na okvir.
 
Martina Novak, mag. hist. art.
 
 
Web: www.stanjenormalno.com.hr
Instagram: www.instagram.com/tangobamboo
Twitter: @tangobamboo4hd
Etsy: www.etsy.com/shop/tangobamboo