Dekalkomanija

Radionica 18.04.2024. | četvrtak Knjižnica Vladimira Nazora Početak događanja: 17:00 Koraljka Kovač
Likovna radionica pod vodstvom izv. prof. mr. art. Koraljke Kovač odvija se u sklopu sedmog programskog ciklusa Hrvatske mitske baštine u (ranome) srednjem vijeku - Igra kolo u dvadeset i dva koji Knjižnica Vladimira Nazora u suradnji s Maticom hrvatskom održava već sedmu godinu zaredom, ovaj puta fokusirajući se na mitsku simboliku brojeva.
 
Prijave na e-mail: knjiznica.vladimira.nazora@kgz.hr ili na br. tel: 01/3703-414
 
Na radionici će se raditi u tehnici dekalkomanije.
Dekalkomanija je slikarska tehnika koja podrazumijeva nanošenje boje na ravnu površinu i njeno otiskivanje na papir i druge podloge. Na taj način se mogu dobiti zanimljivi, nadrealistički vizualni efekti bogati grafizmima. Bila je često primjenjivana kao tehnika u dobe enformela - gestualnog slikarstva. Radi se o brzoj tehnici s kojom se mogu dobiti zanimljivi efekti. Na već pripremljenu podlogu polaznici radionice slikat će slova preko plastičnih folija u tehnici akrilika ili tuša koje će nakon slikanja otiskivati na podlogu papira u više slojeva i na taj način će se dobiti zanimljivi efekti raznih tipografija i različitih kolorističkih odnosa. Na kraju se preko otisnutih slova još može doslikavati ili docrtavati kako bi se dobila višeslojnost i što veća individualnost likovnog rada.
 
O voditeljici radionice:
 
Koraljka Kovač rođena je 17. srpnja 1971. u Zagrebu. Završila je Slikarski odjel Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu. Godine 1991. upisala je Slikarski smjer Pedagoškog odjela Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je u klasi profesora Zlatka Kesera. Članica je HDLU-a od
1998. godine. Bavila se animiranim filmom i ilustracijom. Bila je članicom grupe „Daklelososi“ i udruge „Punkt“. Do sada je imala 67 samostalnih i 93 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala je na više kolonija, projekata i rezidencija. Vodila likovne radionice za djecu i odrasle. Od važnijih nagrada dobitnica je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu i likovne nagrade Hrvatskog
društva likovnih umjetnika za najbolju izložbu u 2020. godini za ciklus „Unutrašnji prostor“ u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Od 1998. do 2007. godine radila kao profesorica Likovne kulture u Osnovnoj školi Gračani. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 2008. do 2011. godine.
Trenutno radi kao izvanredna profesorica u umjetničkom području na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, Zavodu za dizajn tekstila i odjeće na kolegiju Kreiranje tekstila.

Pogledajte fotografije s radionice.
 

Program podržava:

Ministarstvo kulture i medija RH  Ministarstvo kulture
  i medija Republike Hrvatske