Dickens Charles

Izložba 07.02.2014. - 28.02.2014. Knjižnica Tina Ujevića Zdenko Bašić

Zdenko Bašić je rođen 27. siječnja 1980. godine u Zagrebu gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, Odjel grafičkog dizajna. Diplomirao je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2005. godine 10 minutnim lutka filmom Priča o snijegu - Anđeli u snijegu, i nagrađen nagradom za najuspješnije diplomante.Autor je Vještičjeg Ureda, ambijetalno-kostimografskog projekta koji se održavao za vrijeme karnevala u Zagrebu i Samoboru 2000. i 2001. godine.

Pored animiranog filma, bavi se i ilustracijom te je dosad ilustrirao nekoliko knjiga za djecu, među kojima i najnovija hrvatska izdanja klasika poput Andersenovih i Grimmovih bajki u izdanju Sretne knjige. Za istu nakladničku kuću dizajnirao je naslovnice nekoliko udžbenika i priručnika za niže razrede osnovnih škola. Ilustracije objavljuje i u dječjim časopisima Zvrk, Zvrkov Prvi Razredć, JO-JOO i Smib. Od 2004. godine surađuje s kazalištem Merlin kao kostimograf, scenograf i dizajner. Uvršten je u Katalog hrvatskih ilustratora. Sudjelovao je na izložbi -35, izložbi mladih hrvatskih ilustratora na Interliberu 2005. godine. Od 2006. godine član je ULUPUH-ove Sekcije za primijenjeno slikarstvo, karikaturu, ilustraciju, strip i crtani film. Sudjeluje na skupnoj izložbi Studenata odsjeka za animirani film i nove medije u Galeriji ULUPUH. 2006. godine dobiva treću nagradu na Prvom hrvatskom bienalu ilustracije. Iste godine kao ilustrator Priče o čokoladi dobiva nagradu Ovca u kutiji za najbolju slikovnicu za 2006. od stručnog, isto tako i dječjeg žirija.

Za istu slikovnicu dobiva i nagradu Kiklop za najbolje grafičko oblikovanje za 2006.

Izlaže na First Imam Ali International Painting Symposium održanom u Teheranu 2007. te sudjeluje na The 13th International Symposium of Painting in Patince, u Slovačkoj i na skupnoj izložbi u LIMES Gallery, Komarno.

Iste godine izlaže u sklopu Izložbe hrvatskih umjetnika na Biennalu ilustracije u Bratislavi i u sklopu hrvatskoga štanda na sajmu knjiga u Bologni.
Samostalnu izložbu otvara 2007.g. u galeriji Vladimira Nazora u Zagrebu.

Od 2006. surađuje s The Brigh Agency u Londonu i s drugim engleskim izdavačima.

Novija izdanja u kojima ilustrira;

Priče iz Davnina - Profil
Novela od stanca - Profil
The Cleverst Spider - Sterling
The Faithful Ghost - Oxford University Press
Od 2008. član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

2009. godine dobiva nagradu Grigor Vitez za najbolje likovno ostvarenje u knjigama za djecu za 2008. godinu za Priče iz davnina i Novela od stanca
Na 33. kongresu IBBY-a, najznačajnije neprofitne udruge za promoviranje dječje knjige u svijetu održanog u Londonu, upisan je na Časnu listu.
Izložba ilustracija u knjižnici je za knjigu Božična priča koju ćemo uskoro moći vidjeti na našim policama.

Charles Dickens
rodio se 7. veljače 1812. godine u Landportu kao drugo od osmero djece, roditelja Johna i Elizabeth Dickens. Njegov otac bio je službenik u mornarici. Vrlo brzo nakon Charlesova rođenja cijela se obitelj preselila u ulicu Norfolk, a nakon toga u Kent. Njegovo odrastanje i sve ono što je proživio igrajući se sa svojim prijateljima, iskoristio je kao inspiraciju za svoja djela, koja će kasnije postati svojevrsni klasik.
 Charles Dickens poznati je engleski književnik koji je svojim djelima ostavio jedno veliko naslijeđe svima nama da uživamo. Dickens je ostao poznat kao slikar engleskog srednjeg i nižeg građanskog staleža i osnivač socijalnog romana. Njegova djela odražavaju sklonost humoru i satiri, ali i primjesama romantičnog i sentimentalnog.

Od njegovih djela svakako treba izdvojiti "Oliwer Twist", "David Copperfield", "Posmrtni spisi Pickwickova kluba", "Veliko očekivanje", "Cvrčak na ognjištu", "Život i pustolovina Martina Chuzzelwita", "Božićna priča" i "Staretinarnica". Naravno da je najpoznatiji Oliwer Twist uz čiji smo tužni život svi suosjećali.

 Donekle izdvojeni dio u književnoj ostavštini Charlesa Dickensa predstavljaju njegove ‘božične’ priče. U razdoblju od 1843. pa do 1848. je objavio pet novela čija je nedvojbeno dickensovska tematika bivala obojena nijansama božićne atmosfere. Iako je prva u nizu, A Christmas Carol (“Božićna pjesma”, 1843.) ujedno i najpoznatija, bilo bi nepravedno zanemariti ostale priče iz niza: The Chimes (“Zvona”, 1844.), The Cricket on the Hearth (“Cvrčak na kaminu”, 1845.), The Battle of Life (“Životna bitka”, 1846.) te zaključnu The Haunted Man and the Ghost’s Bargain (“Ukleti čovjek i sablasni ugovor”, 1847.).

Ipak, A Christmas Carol izdvaja se ne samo tematikom već i utjecajem, i to ne samo u književnoj domeni već i u suvremenoj popularnoj kulturi. Priča o krutom bogatašu kojega će božićni ‘duhovi’ natjerati da preispita svoja stajališta i posebno svoje srce će imati odjeka kako u literaturi, tako i u nekim suvremenijim vidovima umjetnosti. Dovoljno je spomenuti da je Disneyjev poslovično škrti Bajo Patak kreiran upravo po liku Ebenezera Scroogea – štoviše, u izvorniku se i zove Uncle Scrooge!

Umro je 9. lipnja 1870. godine u Gad´s Hillu blizu Rochestera, u Kentu, 59 godini života. Natpis na njegovomu nadgrobnom kamenu kaže: "Suosjećao je sa siromašnima, s onima koji pate i s mpotlačenima, njegovom smrću, za svijet je izgubljen jedan od najvećih engleskih pisaca."
 
 



https://www.facebook.com/pages/Zdenko-Basic-Works/291953974196226#!/pages/Zdenko-Basic-Works/291953974196226?id=291953974196226&sk=app_160861803954788