Dječji pogled na svijet kroz objektiv

Izložba 01.05.2022. - 31.05.2022. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA SKUPINE OVČICE DJEČJEG VRTIĆA PČELICA, ZAGREB
 
DJEČJI POGLED NA SVIJET KROZ OBJEKTIV
 
Dijete je aktivno, energično, znatiželjno i kreativno biće čija mašta u trenu transformira obične i naoko nezanimljive predmete u čudesne, žive i neobične kreacije. Potičući dijete da istražuje svijet koji ga okružuje i izvan granica koje mu postavljamo, otvaramo prostor za imaginaciju, kreaciju i jedinstven izričaj, a time utječemo na djetetovo samopouzdanje te poriv za stjecanjem novih znanja i vještina.
Fotografija je izuzetno privlačan vizualan medij koji plijeni našu pažnju, izaziva reakciju, emocije, ali i provocira. Ona nije samo dokument nekog iznimnog trenutka, fotografija je i pokušaj da očuvamo emociju koja je utkana u zabilježeni prizor. Fotografirajući opažamo nama dojmljive prizore i pokušavamo svoj doživljaj viđenog podijeliti s drugima. U vrtićkoj svakodnevici fotografija je neizostavna. Njome dokumentiramo dnevne aktivnosti i zanimljivosti, koristimo je kao poticaj za istraživanje te kreativno izražavanje.
Dječji vrtić Pčelica iz Zagreba, bio je partner u dvogodišnjem međunarodnom Erasmus+ Media projektu „Fotografija kao alat za poticanje medijske pismenosti“. Koristeći fotografiju kao digitalni alat, cilj projekta bi je utjecati na razvoj medijske pismenosti djece rane i predškolske dobi te svih drugih dionika.  Koordinatorice projekta za Hrvatsku bile su odgojiteljice Jelena Alpeza i Maja Radošević. Didaktičko-metodičkim pristupom odgojiteljice upoznavale su djecu s načinom funkcioniranja fotoaparata i drugih digitalnih uređaja te alata za uređivanje fotografija. Djeca su stečena znanja i vještine primjenjivala, a to i dalje čine radeći na brojnim fotografskim temama individualno ili u manjim skupinama. Bilježe prizore koji im pobuđuju emocije, golicaju maštu te nas pozivaju da uđemo u „njihovu stvarnost“ i kreaciju.
Autori fotografija ove izložbe su djeca dobi od 5 do 7 godina, a predstavljeni radovi samo su manji dio njihovog kreativnog opusa.
 
KALEIDOSKOP
Aktivnost: Animacija – optičke igračke
Cilj ove aktivnosti bio je približiti funkciju i način rada optičkih igračaka kao temelj za razumijevanje pokreta u animiranome filmu i računalnim igrama. U radu ove serije fotografija djeca se koriste aplikacijom Mirror Lab i Laboscope.
Autori fotografija: M.B. (6,4g.), A.B.Z. (6,8 g.), M.D. (6,5 g.), M.M. (6,6 g.), D.R. (6,8 g.)
 
ROBOTI
Aktivnost: Fotografija i društvo
Fotografije ove cjeline nastale su tijekom aktivnosti ROBOTI - umjetna inteligencija u službi čovjeka. Djeca su izrađivala makete robota koje su potom fotografirali. Istražujući mogućnosti aplikacija za uređivanje fotografija Negative Image i Wobble, fotografije su uređivali na sebi svojstven način.
Autori fotografija: M.B. (6,4 g.), M.D. (6,5 g.), A.B.Z. (6,8 g.) 
 
ZAGONETNI PREDMETI
Aktivnost: Fotografija i umjetnost
Djeca pronalaze različite motive u prostoru sobe dnevnog boravka, fotografiraju ih te koriste aplikaciju Negative Image za promjenu u inverzan oblik.
Autori fotografija: M.B. (6,4 g.), A.B.Z. (6,8 g.), M.D. (6,5 g.)
  
IGRE BOJOM
Aktivnost: Art terapija
Istraživanje odnosa tekućina različitih gustoća i prehrambene boje, rezultirao je brojnim kolorističkim oblicima koji su izazivali različite emocije i interpretacije.
Autori fotografija: D.R. (6,8 g.), M.B. (6,4 g.), M.D. (6,5 g.), G.B. (5 g.), K.O, (4,5 g.)
 
VIZURE GRADA
Aktivnost: Fotografija i društvo
Istraživanje prostora koje nas okružuje, a koristeći aplikaciju Negative Image, djeca su svoje likovne radove preoblikovala u drugom mediju – fotografiji te došli do zanimljivih rješenja.
Autori fotografija: M.D. (6,5 g.), D.R. (6,8 g.), J.Š. (5,9 g.)