Dom za starije i nemoćne osobe Trnje – pola stoljeća postojanja

Izložba 16.09.2022. - 14.10.2022. Knjižnica Marina Držića
Dom za starije osobe Trnje osnovan je Odlukom Skupštine zajednice mirovinskog i invalidskog osiguranja Republike Hrvatske 1972. godine. Ove godine obilježava pedeset godina postojanja. Važnosti kretanja za zdravlje treće životne dobi je prioritet. U Europskom tjednu mobilnosti Dom je uz Gerontološki centar Trnje uključen svojim aktivnostima ove godine kao i prethodnih godina kroz programe koje provode fizioterapeuti  i prof. kineziolog. Organiziran je na način da je prilagođen svim kategorijama korisnika.
U kinodvorani doma 19. rujna 2022. održat će se predavanje na temu „Prevencija pada osoba starije životne dobi.“ Korisnici će biti upoznati s faktorima rizika pada. Šetnja do rekreacijskog centra Calimero te vježbanje na spravama osmišljena je za pokretne korisnike te korisnike rekreativne gimnastike i Gerontološkog centra, kao i nordijsko hodanje na nasipu uz kratku edukaciju o samom nordijskom hodanju.

Programima Aktivno starenje i Skrb osobama s invaliditetom želi se unaprijediti i očuvati zdravlje osoba starije životne dobi i osoba s invaliditetom, očuvati njihove funkcionalne i motoričke sposobnosti, pružiti priliku za usvajanje novih vještina te povećati sigurnost ovih kategorija u zajednici. Kako bi se potaknula i održala mobilnost osoba starije životne dobi i osoba s invaliditetom u društvu, važna je umreženost svih relevantnih institucija u zajednici. Od domova za starije osobe, institucija koje pružaju usluge u zajednici do knjižnica i nevladinih organizacija kao važnih dionika koji zajedničkom suradnjom mogu osigurati navedenu povezanost.

Izložba je realizirana u suradnji s Domom za starije osobe Trnje, Gerontološkim centrom Trnje i Društvom za socijalnu podršku.