Dora Đurkesac i Karla Paliska "Vizualni rječnik prostora"

Izložba 04.10.2019. - 20.10.2019. Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Galerija Prozori Dora Đurkesac i Karla Paliska
Polazeći od stava da mapiranje prostora, tj. elemenata i relacija koje ga čine, nije samo reprezentacija prostora, već da ga ono istom mjerom i  proizvodi, autorice su pokrenule seriju radioničkih susreta s  publikom, odnosno korisnicima Knjižnice/Galerije. Namjera radionica bila je skrenuti pozornost na prostorne elemente, odnose, materijalnosti i nematerijalnosti te isto tako otvoriti se spram nekih novih čitanja, uspostaviti nove singularnosti nasuprot univerzalnog jezika dizajnerskog znaka.
Novi repertoar znakova, stvoren u suradnji s polaznicama, uspostavlja specifičnu sintaksu prostora Knjižnice/Galerija pa se on iščitava u neočekivanim relacijama uključujući, primjerice, način na koji se ljudi u njemu kreću, gradiranje boja, teksture i slično. Autorice ga potom apliciraju na prozore, sugerirajući novu sistematizaciju koja nije dorečena ni završena već se njezini elementi mogu kombinirati u beskonačnim kombinacijama. No isto tako ona može biti polazište za sistematizaciju sličnih prostora, upućujući na dvostruku ulogu Rječnika: on je, naime i ishod i alat za promatranje slojevitosti i višeznačnosti prostora.