Dora Fodor: Ognjište

Izložba 04.01.2023. - 20.01.2023. Čitaonica i Galerija VN Dora Fodor
Rad „Ognjište“ konkretno je fokusiran na simbol ognjišta u kontekstu pripadnosti, odnosno nepripadnosti i što ti osjećaji znače za čovjeka i što mu donose. Pojam ognjišta prvenstveno asociramo s vatrom i toplinom, a zato ga je lako povezati i s konceptom doma, ljudskom bliskošću i osjećajem privrženosti istima. Rad je audiovizualan, a koncipiran je od intervjua koje sudionici mogu čuti putem slušalica u formi montažnog zvučnog, te se i u prostoru autorica igra sa raznim motivima koje vežemo uz dom- poput ključa, dijelova kuće itd. Baš zbog ovih poveznica, u radu se nastoji stvoriti atmosferu u kojoj je svaki sudionik individua koja će, audiovizualnom stimulacijom, doživjeti različite reakcije, s time i stvoriti dojam međusobne povezanosti i sličnosti s drugim sudionicima. Interaktivni dio izložbe prepušten je polaznicima na odluku žele li i oni sami postati aktivni sudionici, te na taj način biti automatski implementirani u srce rada -zvučni kolaž.

Cilj kojemu se teži jest stvoriti efekt međuljudske pripadnosti i među što više različitih reakcija ipak postići dojam „sigurnog prostora“, koji je mjesto međusobnog razumijevanja, poticanja, a prvenstveno i same svijesti o problematici ovog osjećaja. Nježnost autorice navodi ju na propagiranje osjećaja potpune sigurnosti u činu dijeljenja i prihvaćanja tuđe, a i vlastite intime i osobnosti. Podijelimo li malo svoje topline s drugima ili prihvatimo samo malo topline koju oni nude lako možemo stvoriti žar, a iz žara- Ognjište.

Dora Fodor, magistrica Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu; audiovizualna umjetnica, izvođačica i vokalistica, autorica je rada pod nazivom Ognjište, eng. Hearth. Uz ovaj rad, autorica se kroz brojne druge radove dotiče socijalno-emocionalnih situacija, reakcija i odnosa, koje nastoji prikazati kroz razne projekcije manifestirane kroz medij perfomansa i/ili instalacija. Glavni interes i cilj, koji predstavlja kroz svoj kontinuirani rad, jest kako sve i na koji način se mogu prikazati različiti slojevi ljudskih identiteta.

Tekst: Nera Fodor

Zahvale:
Jeleni Seferović na pomoći oko konstruiranja pitanja
Hugi Barangeru na pomoći oko stvaranja aplikacije