Dragica Pjevac i Ivan Šutej: Šaškovec - preci i potomci

Predstavljanje knjige 17.04.2019. | srijeda Knjižnica Dubrava Početak događanja: 18:00 sati Odjel za odrasle
Šaškovec, danas sastavni dio, a nekoć zaselak Dugog sela, spominje se u dokumentima već na početku XVI. stoljeća kao dio božjakovinskog vlastelinstva Nikole Zrinskog. Kasnije je imanje pripadalo Franji Tahiju, a posljednji su veleposjednici tu bili grofovi Draškovići.
O povijesti tog mjesta i nekoliko tamošnjih „običnih“ obitelji – Pekvarića, Rukelja, Babića i Oštarijaša, ali i još nekih preko čijih su se leđa prelamale sve te promjene i povijesne nedaće, objavili su gđa Dragica Pjevac i gosp Ivan Šutej, oboje pasionirani rodoslovci, vrlo zanimljivu knjigu pod naslovom „Preci i potomci – Šaškovec“.
Knjiga je bogato ilustrirana: sadrži niz obiteljskih fotografija, preslika katastarskih mapa i crkvenih matica, kao i niza predmeta koji svjedoče o običajima i načinu života tamošnjeg stanovništva kroz minula stoljeća. 

U ovom predavanju bit će govora o svemu tome, a bit će praćeno i projekcijama koje će prikazati makar dio te bogate zbirke dokumenata i artefakata. 

Dragica Pjevac rođena je 21.01.1939. godine na Šaškovcu. Osnovnu školu završila je u Dugom Selu. Pohađala je VII. Gimnaziju . Studirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Katedri za njemački i talijanski jezik. Dugi niz godina radila je kao učiteljica. Dugogodišnja je aktivistica Crvenog križa. Upoznala je sva sela i stanovništvo, život seljaka i radnika područja tadašnje Općine Dugo Selo.

Ivan Šutej rođen je 04.08.1948. godine u Rugvici gdje je odrastao i proveo djetinjstvo. Po zanimanju je farmaceut. Radio je u ''Plivi'', a 1972.g. otišao je na rad u Njemačku. Početkom 2016.g. kupio je stan u Dugom Selu gdje provodi veći dio svog vremena. Genealogija kao nauka zanimala ga je još od djetinjstva. Izradio je nekoliko rodoslovlja o obiteljima iz Dugog sela i okolnih mjesta.