Druženje s bamijom

Tribina 31.01.2013. | četvrtak Knjižnica Gajnice Početak događanja: 18 sati Obitelj Perija
Što je to bamija i koliko je korisna za ljudsku prehranu, zdravlje te kao prirodna kozmetika govorit će obitelj Perija koja na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu „Zejbek“ u Krnjaku uzgaja preko dvadeset sorti bamije iz cijelog svijeta.

Bamija ili okra jednogodišnja je grmolika biljka koja se u svijetu uzgaja već 5000 godina. Vrlo je hranjiva i bogata vitaminima i mineralima, a u narodnoj medicini koristila se za različite tegobe. Već je Kleopatra znala za utjecaj bamije na glatkoću i zategnutost kože, dok su je begovi koristili kao afrodizijak. Sušeno sjeme bamije može zamijeniti kavu.

Tradicija uzgoja bamije u obitelji Perija duga je 50 godina. Pored uzgoja i prodaje bamije, prodaju i sjeme, presadnice te kozmetiku od bamije. Njihov rad podržava Zavod za povrćarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Ovim druženjem obitelj Perija upoznaje zainteresirane s načinom uzgoja bamije kao i s pripremom jela te s kozmetikom od bamije.