Dušica Dražić: Interpretacija

Instalacija 21.12.2016. - 05.01.2017. Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 19 sati Galerija Prozori Dušica Dražić
Svaki posjetitelj pozvan je da sudjeluje u nastanku rada čitajući naglas tekst koji izabere. Kompjutorskim algoritmom tekst se prenosi u digitalnu formu pri čemu specifičnosti pojedinih čitanja - stanke, pogreške, intonacija - bivaju nezabilježene odnosno posebno zabilježene te se tekstovi transformiraju i ulančavaju u novi hipertekst.
Tekstovi se bilježe i dostupni su na
interpretacija.wordpress.com

"Pismo, tj. pisani tekst se smatra za jedan od najvećih tehnoloških okreta, kao i kasnije otkriće štamparske prese. Oba su bez sumnje dovela do promene percepcije neposrednog okruženja, ali i do prome...ne beleženja i čitanja istorije, pa samim tim i selekcije i akumulacije znanja. Svako prevođenje iz jednog medijuma u drugi vodilo je ka interpretaciji, ali i grešci u samom prevodu.
Istorijski posmatrano, može se pojednostavljeno reći da pojava novih tehnologija dovodi do česte polarizacije društva između takozvane progresivne struje koja podržava nove tendencije, i tradicionalne koja im se suprotstavlja. Jedan od prisutnih označitelja ovakvih zaokreta jeste i strah od istih, a nastao usled nemogućnosti da se neminovne posledice prouzrokovane dolazećim promenama predvide.
Danas sa sigurnošću možemo reći da je promena već uveliko nastupila, i da se štampano prevodi u digitalno. Kao i svaka radikalna tehnološka promena i ova dovodi do velikih pomeranja u svim sferama društva: ekonomskim, političkim, socijalnim. Međutim dugoročne promene i posledice još uvek nisu vidljive.
Rad “Interpretacija” je ograničen, poluzatvoren, izolovan performativni prostor, u kome su jednoj osobi dodeljenje tri funkcije: narator - pisac - čitač. Prevođenje se dešava uživo: dok on/ona glasno čita tekst/knjigu, kompjuter prevodi glas u digitalni tekst koji se projektuje na ekranu sa spoljašnje strane prostorije. Novi digitalni tekst je odmah dostupan posetiocima Knjižnice preko ekrana, ali i online. Ovaj digitalni zapis će se razlikovati od štampanog zbog s jedne strane nesavršenosti softwarea, a sa druge zbog eventualnog nejasnog izgovora ili mogućih grešaka načinjenih pri čitanju.
Sam objekat je višenamenski: izolovana čitaonica, polica za knjige, performativni prostor koji se može transformisati u scenu za jednog izvođača... " Dušica Dražić
https://dusicadrazic.wordpress.com/