Duška Boban "Zrno - 19"

Izložba 04.03.2021. - 25.03.2021. Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Galerija Prozori
Serija fotografija Zrno -19 Duške Boban nastala je rekadriranjem fotografija s prikazima splitske arhitekture i krajolika. Pozvana da kroz web projekt Galerije umjetnina Split odgovori na pandemijsku situaciju, ona je iz svog arhiva analognih fotografija izlučila one prizore urbanog krajolika na kojima se tek pomnim pogledom otkriva prisutnost ljudskog lika. Uvećavajući detalj, Duška Boban je razvila seriju fotografskih diptiha u kojima iz širokih kadrova arhitekture ili gradske prirode izranja ljudska figura. Tom gestom ovi slučajni likovi postaju intimno izloženi, ranjivi i dodatno depersonalizirani u zrnatoj strukturi dezintegrirane slike. To ponovno proizvođenje fotografije ujedno je i povratak na, kako kaže umjetnica, „ishodište fotografske misli – na kadriranje uočenog i kreiranje prizora – upućujući na prisutne mogućnosti izbora unutar trenutka, na slobodu donošenja odluke.“ I dalje: „Ovakvim postupcima moj se fokus retroaktivno okreće upravo tim pitanjima slobode i izbora u vremenima Covid-19 pandemije, ali i općenito u antropocentričnim okolnostima koje su nesumnjivo dovele do ove i vode drugim najavljenim katastrofama. Pitanje o cijeni čovjekove dominacije nad okolišnim totalom tako je napokon postalo dovoljno zastupljeno i na mainstream kanalima, a opipljivim i stvarnim čine ga ljudski i ekonomski gubici te restrikcije državnog aparata koje utiho prijete vlastitom normalizacijom.“
Izlaganje fotografija u Galeriji Prozori Knjižnice S. S. Kranjčevića, točnije u prizemlju zgrade Općine Peščenica u kojoj je smještena, preklopilo se s energetskom obnovom zgrade. Tako je privremeno stvoreni gradilišni set up oko Galerije postao, ne samo podudarni ambijentalni i estetski okvir za izložbu o transformacijama urbaniteta vođenima promjenama ideologija i gradskih politika, već i koncepcijski i stvarni prostorni produžetak rada. Usto, autorica poziva publiku na dodatna prepoznavanja i nove zamišljaje, uvlači je u forenzičku igru rekonstrukcije mjesta, događaja i tuđih pogleda. Ona upućuje poziv posjetiteljima Galerije/Knjižnice da napišu priču koja se mogla dogoditi izdvojenim likovima u trenutku zaustavljenom fotoaparatom.
Svoje priče posjetitelji će moći poslati e-mailom na adresu zrno.grain19@gmail.com.
Izložba je realizirana u suradnji s Galerijom umjetnina u Splitu i otvorena je do 25. ožujka 2021.
Duška Boban diplomirala je 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Na odsjeku vizualnih komunikacija pri Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani 2013. godine obranila je magistarski rad pod naslovom "Javni prostor i građanska participacija: Aktivizam i kulturne prakse u Splitu posljednjeg desetljeća". Članica je ULUPUH-a, HULU Split i Udruge za suvremenu umjetnost KVART. Početkom 2011. pokrenula je neformalnu Inicijativu za Marjan, koja je organizirala niz događanja umjetničko-aktivističkog predznaka s ciljem povećanja svijesti o važnosti očuvanja Park šume Marjan kao prirodnog i kulturnog dobra od nacionalnog značaja. U Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu predaje stručne predmete fotografija, video i medijski projekti. Aktivna je na polju vizualnih umjetnosti, a njene se fotografije nalaze u stalnom postavu Galerije umjetnina Split.
Program Galerije Prozori podržavaju Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.