Dvodnevni Stručni skup Kad se male ruke slože: održiva dječja knjižnica

Stručni skup 26.03.2024. - 27.03.2024. Knjižnica Medveščak Multimedijalna dvorana Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4
Knjižničari potiču razvoj spoznaja kod djece od najranije dobi, nudeći djeci i roditeljima osjećaj ugode i pripadnosti u prostoru knjižnice. Svoje poslanje ostvaruju promičući ranu pismenost, besplatnim i slobodnim pristupom informacijama, sigurnom uporabom tehnologije, učenjem o dezinformacijama, širenjem ideja i organiziranjem održivih, zelenih programa za sve naraštaje korisnika. Svrha je ovoga skupa omogućiti razmjenu znanja i ideja knjižničara o održivim knjižničnim programima koji traju godinama i prilagođavaju se izazovima, svjesnome djelovanju u korištenju resursima i zaštiti okoliša, pametnome opremanju prostora i primjeni novih tehnologija u poticanju čitanja i pružanju knjižničnih usluga.
Na prvome danu skupa program će biti na hrvatskome jeziku, uz prijevod teksta izlagača na engleskome jeziku. Program će biti sastavljen od uvodnih izlaganja i primjera dobre prakse te će se odvijati na hrvatskome jeziku. Na drugome danu skupa program će se održati na engleskome jeziku i uključivat će izlaganja gostiju iz IFLA-ine Sekcije knjižnica za djecu i mladež.

Prvi dan skupa održat će se u utorak, 26. ožujka 2024. u prostoru Multimedijalne dvorane Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice, u obliku pozvanih izlaganja i predstavljanja primjera prakse koji se ostvaruju u knjižnicama diljem Hrvatske.
Drugi dan skupa, 27. ožujka 2024. program će se održati u CroAtriumu, u dvorani Judita Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu uz sudjelovanje članova Sekcije knjižnica za djecu i mladež Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova - IFLA, koji gostuju u Zagrebu povodom polugodišnjeg sastanka Sekcije.

Organizatori skupa: Hrvatsko knjižničarsko društvo - Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, KGZ - Gradska knjižnica i Knjižnica Medveščak, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i IFLA

Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija te Grada Zagreba.

Više o programu skupa na poveznici