Ema Zavacki: Promjene

Izložba 29.04.2022. - 23.05.2022. Knjižnica Sesvete Početak događanja: Otvorenje izložbe 9. svibnja 2022. godine u 19 sati. Galerija Oblok
Narodno sveučilište Sesvete
Ove godine Narodno sveučilište Sesvete u sklopu festivala SMUK organizira izložbu mlade umjetnice Eme Zavacki pod nazivom Promjene.

Ova nevelika i intimna izložba mlade umjetnice Eme Zavacki koja se nalazi na samom pragu akademske karijere sasvim će sigurno osvojiti publiku. Kad se spoje animalistika kao tema i portret konkretnog stvorenja koje zrači emocijama s lijepom i skladnom izvedbom, promatrač ulazi u svijet jednog odnosa koji pokreće i prenosi stvarnu i duboku empatiju koju je autorica ostvarila i prikazala u svojim djelima. I podijelila je to s nama koji smo negdje i u nekom trenutku svojeg osobnog iskustva osjetili nešto slično.
Ta obostrana, vidljiva i opipljiva ljubav koja duboko povezuje Emu i njezine pse svojom iskrenom i duboko proživljenom povezanošću prikazana je u jednostavnim zaustavljenim trenucima pretvorenim u skulpture i crteže. Vidljiva je njena umješnost, lakoća i spretnost prenošenja doživljaja u figurativno oblikovanje, kao što se prepoznaje i naklonjenost prisjećanju na renesansne forme koje je nadahnjuju svojom bezvremenošću i zaokupljaju u proučavanju i učenju anatomije. Uostalom, svjedočimo već neko vrijeme kako mnogi u mlađim naraštajima umjetnika u valovima i iznova oživljavaju i reinterpretiraju figuraciju u nastojanju da pokrenu nešto novo i zanimljivo, kako i formi, tako i sadržajem.
Motivi životinja, koje na svoj način otkriva Ema Zavacki, danas nisu česti, svakako ih je u suvremenoj likovnoj umjetnosti puno manje nego prije. Životinje su izgubile i simbolički i alegorijski i atributski i dekorativni i svaki drugi značaj. Sigurno bi ovom prilikom bilo pretenciozno i pretjerano nabrajati velike i slavne animaliste, poznate i nepoznate umjetnike, koji su bezbrojne životinje svih vrsta ovjekovječili i predali povijesti umjetnosti da trajno svjedoče o neraskidivoj i iskonskoj vezi ljudi i prirode, čovjeka i životinje. Od prapovijesnih vremena, zoomorfnih božanstava, mitoloških bića, srednjovjekovnih bestijarija, svetačkih atributa, lovačkih scena, mrtvih priroda…sve je to nestalo. Iščeznula je polako i neprimjetno i anatomija životinja iz nastave na Zagrebačkoj likovnoj akademiji. Ostali su međutim prekrasni Deškovićevi ptičari i Kraljevičev Paša, sjajni portreti pasa, kapitalna djela hrvatske likovne umjetnosti.
 
Prof. Tajana Vrhovec Škalamara, pov. umj.
 (Iz predgovora izložbe)

Ema Zavacki rođena je u Zagrebu 1996. godine. Po završetku srednjoškolskog obrazovanja pri Školi primijenjene umjetnosti i dizajna upisala je studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno je na diplomskoj godini kiparstva u klasi prof. Dalibora Stošića.