Emanuela Santini: Crtački eksperimenti: Poziv na zamišljanje

Izložba 22.12.2023. - 18.01.2024. Knjižnica Sesvete Početak događanja: Otvorenje izložbe 22. prosinca u 19 sati. Galerija Oblok
E. Santini
 Crtački eksperimenti kojima pozivam promatrača na zamišljanje povezani su s mojim razmišljanjima o crtežu kao odrazu umjetnikova unutarnjeg svijeta. Proces crtanja usko povezujem s pojmom nesvjesnog i postavljam pitanje: kako je kreativni proces crtanja informiran od strane nesvjesnog ja? Kako nesvjesni procesi postaju svjesni unutar crtačkih praksi? Predstavljene crtačke instalacije temelje se na spontanosti i intuiciji, koristeći materijale koji nisu nužno crtački (vuna, konac, žica, istopljena plastika itd.), no zajednička im je karakteristika propitivanje povezanosti s Jungovom teorijom nesvjesnog, te se stoga mogu promatrati kao simboli, ‘prima materia’, izraz koji je Jung preuzeo iz alkemije i protumačio kao nesvjesni sadržaj spreman da izroni na površinu.
Prema riječima C.G.Junga: ‘..nesvjesno prikazuje izuzetno fluidno stanje stvari: sve ono o čemu znam, ali o čemu trenutno ne razmišljam; svega čega sam nekoć bio svjestan, a sada sam to zaboravio; sve što percipiraju moja osjetila, ali što moj svjesni um nije primijetio; sve što, nehotice i ne obraćajući pažnju na to, osjećam, mislim, pamtim, želim i činim; sve buduće stvari koje se u meni oblikuju i kad-tad će doći k svijesti: sve je to sadržaj nesvjesnog.' (Jung, C.W., VIII, para. 382)
 Doktorat koji sam započela na Middlesex University bazira se na istraživanju procesa intuitivnog crtanja inspiriranog Jungovom metodologijom koja je bila osnova razvoja teze o procesu crtanja kao analognom procesu individuacije. Proces stvaranja povezan je s preobražavajućom prirodom naše psihe, i transformirajuće je naravi. Umjetnici grade svoju kreativnu inteligenciju kroz stvaralački proces te ‘rastu’ sa i uz svoj umjetnički rad.
Emanuela Santini

Emanuela Santini rođena je u Puli. Godine 2004. diplomirala je na Odjelu Grafike na Filozofskom fakultetu u Rijeci te Vizualne umjetnosti na Wimbledon College of Art u Londonu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka od 2007. godine, a ima status samostalnog umjetnika od 2011. godine. Trenutno završava doktorski studij pri Odjelu umjetnosti i kreativnih industrija na Middlesex sveučilištu u Londonu. Umjetnica se bavi istraživanjem  kreativnog procesa crtanja u odnosu na nesvjesno kroz učenje Carla Gustava Junga. Sudjelovala je na pedesetak skupnih nacionalnih i internacionalnih izložbi od 2001. godine do danas.
 
SAMOSTALNE IZLOŽBE
2014    MindEscapes, Galerija Decumanus, Krk
2013    MindEscapes, Galerija Juraj Klović, Rijeka
            Galerija 55, Susak
2010    Bilješke o Sjećanju, Ciklus Dijaloga s Yoon Jung Kim, Galerija Juraj Klović, Rijeka
2009    Kontinuum, Galerija OK, MMC Palach, Rijeka
2007    Drawn Space, Research Centre for Drawing Project Space, WCA, London, Engleska
2006    Mirrors, Galerija OK, MMC Palach, Rijeka

ODABRANE SKUPNE IZLOŽBE
2018 Tijelo u Dijalogu, MMSU Rijeka, Galerija Mali Salon
2016 Emerging Artists: New Arts scenes, galerija Saatchi, London, UK
2015 Book Art, Galerija ULUPUH, Zagreb
2014 Zagrebački Salon, Tehnički Muzej i Galerija Karas, Zagreb
2013 Password/Printmaking, putujuća izložba:
· International Centre of Graphic Arts (MGLC), Liubliana, Slovenia
· Centro Internacional de la Estampa Contemporánea,Madrid, Spain
· Frans Masereel Centrum, Kasterlee, Belgium
· International Print Triennial Society, MCG Krakow, Poland
· Foundation Tallinn Print Triennial, Tallinn, Estonia
· Museum of Modern and  Contemporary Art (MMSU), Rijeka
2013 ‘50’, MMSU, Rijeka
2013 Collision, Nancy Victor Gallery, London, UK
2013 XVIII Bijenale Crteža, MMSU, Rijeka
2012 Book Art Object II, Nacionalna knjižnica, Beograd
2012 Mali formati III / Small formats, Galerija Marisall, Zagreb
2012 Koegzistencije, 2  Trijenale autoportreta, Galerija Prica, Samobor
2011 Drawing Connections, Siena Art Institute, Siena, Italija
2011 Postcards from Europe, Wem Town Hall, Wem, UK
2011 Drawing/Printmaking, Ilija Sobajic Gallery, Nikšić, Crna gora; Galerija Buca, Tivat, Crna Gora i Galerija Kortil, Rijeka


Nika Begić i Erin Đorđević otvorit će izložbu s dva izvedbena koncepta. Izvedbom  Povuci-potegni pozivaju publiku da urone u zamišljanje različitih životnih situacija i atmosfera uz pomoć materijala (vune) i tijela u pokretu. Izvedba Tension se bavi temom krvnog srodstva. Koncept i koreografiju osmislila je Martina Hrlić Rogić.
Tijekom tromjesečnog istraživačkog rada s mladim izvođačima koreografkinja Martina Hrlić Rogić nastojala je otkriti simbolička značenja u tjelesnom radu s vunom kao materijalom. Naglasak je stavljen na umjetnički proces, a ne na sam rezultat. Plesačice su na taj način dobile jasan uvid u nepredvidljivost umjetničkog istraživanja koji ne mora uvijek dovesti do planiranih rezultata, ali može rezultirati novim metodama i alatima u samom procesu. Inspiraciju za plesne izvedbe činili su crtački eksperimenti Emanuele Santini iz ciklusa Poziv na zamišljanje.


 Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.