Etno Šnajderaj: Ste se zriktale. Vol. 2. Transformacije u odijevanju ruralnog Zagreba 1950/1960-ih

Mjesec hrvatske knjige 03.10.2022. - 04.11.2022. Knjižnica Sesvete Početak događanja: Otvorenje izložbe 3. listopada u 19 sati. Galerija Oblok
Etno Šnajderaj
Izložba fotografija „Ste se zriktale! Vol. 2. Transformacije u odijevanju ruralnog Zagreba 1950/1960-ih“ autorica Ane Antolković, Martine Petrović, Martine Novosel i Martine Piškor koje su se okupile u znanstveno-umjetnički kolektiv pod nazivom Etno Šnajderaj nastala je istraživanjem obiteljskih fotografskih arhiva autorica. Etnološkom i kulturno antropološkom analizom fotografija, dostupne odjeće i narativa članova obitelji, popratile su njihove priče o odijevanju tijekom 1950-ih i 1960-ih godina. Komparirajući načine odijevanja i uređivanja na sjeveru, istoku, jugu i zapadu zagrebačke ruralne okolice, prikazale su različite aspekte prijelaznog odijevanja, iz tradicijske nošnje u gradsko odijelo.
 
Ana Antolković je 2018. godine magistrirala na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju te na Odsjeku za južnoslavenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno radi na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu kao asistentica u polju digitalne humanistike te je vanjska suradnica Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“ u Zagrebu.
Martina Novosel je 2017. godine magistrirala na Odsjeku za njemački jezik i književnost te na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno je nastavnica njemačkog jezika u Osnovnoj školi Markuševec.
Martina Petrović je 2018. godine diplomirala na Odsjeku za sociologiju i na Odsjeku za povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno završava studij na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju te na Katedri za antropologiju. Zaposlena je kao novinarka magazina i portala miss7.
Martina Piškor je 2018. godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu završila studij povijesti. Od 2018. do 2019. godine radila je kao arhivistica u Hrvatskom državnom arhivu. Dugi niz godina je vanjska suradnica Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke i Gornjogradskih coprnica te volonterka portala Beli Zagreb grad.
 
 
Grb grada Zagreba 

  Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.