Ex Scarabei

Izložba 26.03.2024. - 17.05.2024. Knjižnica Podsused Ivan Šestan
Priča koju donosi izložba mladog slikara Ivana Šestana progovara Ex Scarabei, odnosno iz skarabeja, lika kukca kornjaša koji se postavlja kao simboličan protagonist cijele izložbe. Prvo samostalno predstavljanje radova Šestana osvit je njegovog obećavajućeg umjetničkog razvitka. Smješten na, za  njega karakterističnoj, crnoj pozadini, centralna figurativna točka je lik kukca protkan simboličkim značenjem.

Skarabej je postavljen u kompozicijsko središte oko čije se okomite osi simetrično preslikavaju lijeva i desna strana rada. Kukčeva sjajna ljuštura presijava se otmjenim premazom, ostavljajući dojam profinjene politure. Oko figure tijela, kao nositelja težine značaja, gravitiraju naizgled pripadni udovi, koji su prožeti uresima i lebdećom arhitekturom, zajedno tvoreći auru filigranske primjesi koja ujedno uranja i iskače iz crne pozadine, stvarajući titravi dojam žive dvojbe pretvara li se sve u apstrakciju ili iz nje, oformljujući se, izvire.
Mihael Vrbanc
 
Životopis
Ivan Šestan je rođen u Zagrebu 15. travnja 1997. Nakon završene Škole za modu i dizajn upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirao 2023. radom Koegzistencija kolorističkih fundamenata kroz geometrijsko rješenje u klasi profesora Duje Jurića. Godine 2022. dobio je rektorovu nagradu za zajednički rad na kazališnoj scenografiji. Radio je na ljetnim kazališnim pozornicama, slikao scenografije te se bavio restauratorskim radom. Izlagao je na mnogim zajedničkim izložbama, te sudjelovao na likovnim kolonijama. Trenutno djeluje kao samostalni umjetnik. Živi i radi u Zagrebu.