Festival knjige i književnosti „Pazi, Knjiga!” 2024. - Selma Parisi

Susret 06.05.2024. | ponedjeljak Knjižnica Špansko-jug Početak događanja: 13:00 Selma Parisi
Povodom ovogodišnjeg Festivala „Pazi, knjiga!”, ugostit ćemo autoricu Selmu Parisi i razgovarati o njezinoj knjizi Online kučke.

Književna forma kratke priče u kojoj se neposredno ulazi u srž problematike se čini prikladna i dovoljno dinamična za približiti mladima ovu aktualnu i bolnu tematiku. Vijesti o patnjama djece diljem svijeta zbog nasilja preko interneta su poslužile kao motivi za zbirku kratkih priča koje bi mladim ljudima pomogle da upoznaju ne samo posljedice, već i osnovne činjenice o cyberbullyingu kojih oni prečesto nisu svjesni. Namjera autora je širenje svijesti o medijskoj pismenosti i njenoj važnosti kroz kratke priče s poantiranim porukama. Pitanja koja se kroz priče postavljaju su: Što je elektroničko nasilje? Kako razlikovati šalu od zlostavljanja? Za što sve mladi koriste elekroničko nasilje? Koji su sve mitovi elekroničkog nasilja? Koje mogućnosti postoje za zaštititi se od nasilja putem interneta?

Selma Parisi autorica je dramskih i književnih tekstova za odrasle, djecu i mlade, filmskih i kazališnih kritika, romana, zbirki priča, filmskih scenarija, književnih i filmskih recenzija te znanstvenih radova iz područja teatrologije i dramske pedagogije. Kao prevoditeljica i dramaturginja radi na brojnim internacionalnim i regionalnim projektima. Izvršni je producent THEARTO* projekta, prvog sustavnog projekta edukacije djece i mladih kroz kazališnu umjetnost u Hrvatskoj. Njeni dramski tekstovi za djecu i mlade igraju se diljem regije. Za svoj rad nagrađena je brojnim internacionalnim i domaćim priznanjima. Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

Sanja, piše i mašta na nekoliko jezika. Kada ne piše, bavi se edukacijom djece i mladih kroz kazališnu umjetnost.