Fotoimpresije - krajolici

Izložba 03.03.2021. - 31.03.2021. Knjižnica Špansko-jug Božidar Kasal
Autor izložbe Božidar Kasal nositelj je međunarodnog umjetničkog fotografskog zvanja AFIAP od 2011. godine. Sudjelovao je na više od stotinu natjecateljskih izložbi širom svijeta te na nekoliko desetaka kolektivnih i klupskih predstavljanja u domovini i izvan nje. Dobitnik je brojnih nagrada i pohvala u Hrvatskoj i inozemstvu. Godine 2017. dodijeljena mu je vrlo prestižna hrvatska fotografska nagrada “Tošo Dabac“ za doprinos razvoju i promociji hrvatske fotografije u zemlji i svijetu. U godinama 2017. i 2019. aktivno je sudjelovao u organizaciji Foto festivala u Australiji i Južnoj Koreji, gdje su te izložbe bile prva predstavljanja hrvatske fotografije ikada.
 
“FOTOIMPRESIJE – KRAJOLICI” je sedamnaesta samostalna izložba Božidara Kasala.
 
Autor živi i radi u Zagrebu kao član Fotokluba Zagreb.
E-mail adresa: bozidar.kasal@gmail.com

 
Za ovu sam izložbu odabrao 30-tak fotografija snimljenih u petnaest raznih zemalja svijeta u posljednjih 15 godina. Radi se o karakterističnim fotografijama koje, na neki način, predstavljaju i opisuju danu zemlju. To su slike očaravajućih pejzaža Grand Canyona i Doline smrti, plantaža čaja i misterioznih bazaltnih stupova Južne Koreje, portugalskih terasa s maslinovim stablima, zelene livade Engleske i žitna polja Francuske. Slijede zastrašujuće, a prelijepe obalne stijene južne Australije i zalaz sunca na jezeru Peten u Guatemali, snježno bijele stijene turskih Pamukkala te let galeba iznad norveškog fjorda. Tu su i crvena kolumbijska pustinja Tatacoa, otočni muzej Belizea, ledenjaci argentinske Patagonije i plamene stijene Ognjene zemlje.

Posebno se ističe serija fotografija rižinih polja koje djeluju gotovo nestvarno, poput slikarskih grafika. Snimljene su na jugu Kine u pokrajini Yunnan na granici s Vijetnamom. Puno je pažnje posvećeno boji, jer ona naglašava ambijentalnu situaciju i atmosferu trenutka. Kolorit polja riže ovisi o nadmorskoj visini, o dobu godine i sezoni rasta riže te o rasvjeti u razno vrijeme dana.

I, naravno, putovanje zaključujemo jedinstvenim krajolicima naših Kornata i prelijepe doline Gacke u nadi da će gledatelj osjetiti karakteristični šarm i specifičnu ljepotu prikazanih krajolika koje sam ja osjetio snimajući ih.
 
Autor
Fotogaleriju možete pogledati ovdje.