Francuski skladatelji na Tinovom glazbenom podiju

Koncert 12.03.2024. | utorak Knjižnica Tina Ujevića Početak događanja: 18:30 sati
PROGRAM KONCERTA: 

Eva Mach, violina
Petra Gilming, klavir

*Gabriel Fauré
Sonata za violinu i klavir u A-duru, op. 13, br. 1

*Claude Debussy     
Sonata za violinu i klavir u g-molu, L 140

*Camille Saint-Saëns              
Introdukcija i Rondo Capriccioso, op. 28





Petra Gilming diplomirala je glasovir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Krpana 2000. te 2007. godine u istoj klasi i magistrirala.
Nastupala je u Hrvatskoj, BIH, Slovačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Španjolskoj. Istakla se kao solist, komorni glazbenik te uz pratnju orkestra (Simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu, Hrvatski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar).Laureat je brojnih natjecanja (Zagreb 1993. i 1997., Pinerolo 1996. i 1997., Moncalieri 1997. i Pietra Ligure 1998.) i dobitnica mnogih nagrada.
Usavršavala se na seminarima uglednih pedagoga te u klasi prof. L. Mostaccia na postdiplomskom studiju u Spilambertu u Italiji.

Eva Mach magistrirala je violinu 2015. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu pod mentorstvom cijenjenog prof. Tarasa Petchenyja, kod kojeg zatim nastavlja studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Tijekom školovanja i studija osvojila je mnoštvo nagrada na državnim i međunarodnim violinističkim natjecanjima, među kojima se ističu Prva nagrada na međunarodnom natjecanju Premio Citta di Padova u Italiji te nagrada D’Addario Prize Winner na međunarodnom natjecanju Malta International Music Competition na Malti. Eva se također usavršavala na brojnim majstorskim tečajevima uglednih violinističkih pedagoga kao što su: Adam Korniszewsky (Belgija), Stefan Milenkovich (Italija), Christian Altenburger (Austrija), Igor Petrushevski (Velika Britanija), Violeta Smailović Huart (Francuska), Robert Szreder (Nizozemska), Dora Schwarzberg (Austrija), Salvatore Accardo (Italija), Vadim Gluzman (Amerika) te Anna Kandinsky (Austrija). Uz to je sudjelovala i u projektima Euphony Youth Orchestra, Orchestre des Jeunes de la Mediterranee i Kammerorchester der Bayerische Philharmonie pod vodstvom istaknutih svjetskih dirigenata kao što su Gianandrea Noseda i Alain Altinoglu.
2018. godine Eva je uspješno završila i svoj drugi magisterij na Leopold Mozart akademiji u Augsburgu (Njemačka) u klasi istaknutog profesora violine i člana mnogobrojnih svjetskih violinističkih natjecanja prof. Petrua Munteanua, a cijelu sezonu 2017./18. svirala je kao član orkestra Rheinische Philharmonie (Koblenz, Njemačka) u dionici prvih violina. U jesen 2018. Eva je upisala još jedno usavršavanje, ovaj put na uglednoj Scholi Cantorum u Parizu u klasi profesorice Violete S. Huart, a 2020. je tamo uspješno položila i primila Diplome de virtuosité, uz posebne pohvale cijelog žirija. U veljači 2019. položila je audiciju za zamjenika koncertnog majstora orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, gdje je svirala naredne tri godine. Od 2022. Eva se u potpunosti okrenula solističkom koncertiranju te sviranju u raznim komornim ansamblima, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Uz to je i stalni član Cantus ansambla za modernu glazbu, a redovito održava seminare i radionice za mlade violiniste.