getting over it [hurdles and bookmarks]

Izložba 30.09.2011. - 09.10.2011. Čitaonica i Galerija VN Olja Stipanović
 Promjenjiv i nadahnut stvarnim situacijama, moj rad se sastoji od kolaža, tekstova, predmeta i prostornih intervencija koje koriste vizualne geste ispitivanja, neposluha i odbijanja da se igra po pravilima kako bi se oduprlo normama i indoktrinaciji kojima sam trenutačno zasuta na vlastitom terenu. Moj rad istražuje kretanje kroz prostor kako ga ja proživljavam. Rad u Galeriji VN bavi se godinama od rođenja mog djeteta na ovamo i usredotočuje se na ono što se događa ljudima kada su suočeni s "majčinstvom" u suvremenim, urbanim, prolaznim, ne-prostorima kojima vlada mobilnost - gdje se majčinstvo zapravo odvija - za razliku od domaćih, intimnih prostora gdje obično zamišljaju da će se odgoj djece odvijati. Moja umjetnička metoda se temelji na konceptualnoj praksi i koristi analitičke, lako dostupne resurse.
Rad je oblikovan mojom ogorčenošću nemogućnostima, ponorom između bivanja majkom i umjetničkog funkcioniranja. Litografije, foto-kolaži, izresci i crteži na kojima trenutno radim, sadrže izvor i služe kao  polazišna točka izložbe. Prostor galerije igra vrlo važnu ulogu u načinu na koji je moj rad postavljen i prezentiran. Naime rad na papiru je fragmentaran, isprekidan i dodatno se razvija prostorom i u prostoru. Ponekad se razvije tako da fokusira i razjasni ideju, a ponekad nudi još više pitanja. Rad na papiru proteže se u prostoru, a često izrasta u prostorne instalacije kako se nađeni predmeti i površine materijaliziraju. Veze i prekidi između radova postaju novi radovi. Izložba se razvija u prostor između slika, objekata i prostora koje nastanjuju.
 
Molimo pogledajte: https://sites.google.com/site/postpartumafterparty/
 
Olja Stipanović - rođena 1975. u Puli, Hrvatska. Sa sjedištem u New Yorku od 1992. BFA dobila [1998], a MFA [2000] na Parsons School of Design - Odjel likovnih umjetnosti. Dobitnica je nekoliko stipendija, nagrada i rezidencija [US Veleposlanstvo Cultural Grant, Zagreb, Hrvatska, 2004, Institut za Electronic Arts - Alfred University, 2005. "Art Materijal" potporu Hrvatskog Instituta za suvremenu umjetnost, 2004. Independent Artist Initiative Grant od - QCA, 2007. Manhattan Graphics Center Residency / grant 2011]. Od 2000, sudjelovala kao gost predavač umjetnica na brojnim umjetničkim programima. Njezin rad je bio izložen na samostalnim i skupnim izložbama u New Yorku, SAD-u i inozemstvu.