Glazba: ogledalo osjećaja

Izložba 10.12.2021. - 05.01.2022. Knjižnica Tina Ujevića
Izložba na temu „Glazba: ogledalo osjećaja“ održava se na našim internetskim stranicama od danas do 5. siječnja. Virtualna je ovo izložba koja je nastala u organizaciji Udruge „Zdravi i lijepi“, zajedničkim radom liječnika, biokemičara, glazbenika i učenika glazbe, u suradnji sa Zagreb Guitar Festivalom i fotografom koji kroz izložbu žele ukazati na brojne dobrobiti slušanja i sviranja glazbe na ljudsko zdravlje. 

Gotovo je svaka osoba doživjela blagodatosti sviranja ili slušanja glazbe, a istraživanja pokazuju da ona može poboljšati raspoloženje i doprinijeti osjećaju ugode, odnosno u cjelini da ima pozitivan utjecaj na zdravlje osoba u svim životnim razdobljima. Glazba može ublažiti bol, smanjiti osjećaj anksioznosti i djelovati opuštajuće. Budući da slušanje i sviranje glazbe može doprinijeti dobrom osjećaju i raspoloženju, taj se osjećaj zrcali na našem tijelu. Ona nije samo svijet čarobnih zvukova i okrenuta samo sluhu, nego i srcu osobe koja ju sluša. 

To je zabilježeno i tijekom koncerta klasične i popularne glazbe u Domu za starije osobe „Park“. Izvođači su bili mladi članovi lokalnog benda Ad Hoc, a za vrijeme koncerta fotograf je fotografirao izraze lica posjetitelja. Odabrane fotografije s koncerta, uz fotografije s održanog nagradnog fotonatječaja okosnica su ove izložbe. Uz fotografije, možete pogledati i rezultate online ankete kako bismo vam dočarali i naglasili pozitivan utjecaj glazbe na zdravlje. 

https://photos.app.goo.gl/6gGVT13bwPBriMMR8