Godišnji čitateljski izazov - lipanj

Ostalo 03.06.2022. - 04.07.2022. Knjižnica Voltino Odjel za odrasle

Svaki mjesec na Odjelu za odrasle Knjižnice Voltino predlažemo listu naslova određenog žanra ili sadržaja s ciljem poticanja čitanja kao aktivnosti koja nas mijenja, obogaćuje i oplemenjuje. 

Čitateljski izazov u lipnju je queer književnost. 
U Mjesecu ponosa predlažemo literaturu koja govori o elementarnim ljudskim pravima na spolnu orijentaciju i slobodno življenje vlastitog identiteta, te protiv diskriminacije i rodno uvjetovanog nasilja.
Svaki čovjek zaslužuje ravnopravnost, prihvaćanje i poštovanje kao jednako vrijedan i važan član društva. Naše različitosti su bogatstvo, uvažavajmo ih, budimo tolerantni i slavimo ljubav. Predložene naslove potražite u Knjižnicama grada Zagreba!
Izložene su i knjige o povijesti queer pokreta i publikacije objavljene u nakladi udruga Zagreb Pride i Domino. Zahvaljujemo na ustupljenim naslovima.

Čitateljski izazov u svibnju su svjedočanstva o Drugom svjetskom ratu i literatura o antifašizmu. Uz Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom 9.5. prisjećamo se Schumannove deklaracije i ideje o novom obliku političke suradnje u Europi prema kojoj bi rat među europskim narodima bio nezamisliv. U trenutnim okolnostima rata u Europi jasno je da nas iskustva ratnih stradanja iz prošlosti podsjećaju da se takve tragedije ne smiju ponoviti i da okrenuti budućnosti trebamo graditi bolje društvo. Predložene naslove potražite u Knjižnicama grada Zagreba!


Čitateljski izazov u travnju su književni klasici. U travnju se obilježava niz datuma povezanih uz knjigu kojima se nastoji podsjetiti na ulogu i važnost književnosti za pojedinca i svijet.


 2.4.  Međunarodni dan dječje knjige
22.4. Dan hrvatske knjige
23.4. Svjetski dan knjige i autorskih prava
23.4. Noć knjige

Predlažemo čitanje klasičnih djela hrvatske i svjetske književnosti i modernih klasika, koji govore o univerzalnim ljudskim temama vrhunskom umjetničkom kvalitetom, te predstavljaju dio opće kulture čovječanstva. Predložene naslove potražite u Knjižnicama grada Zagreba.



Čitateljski izazov u ožujku su romani koji progovaraju o pitanju ženske (ne)ravnopravnosti, romani koji govore o snažnim, inteligentnim i nepobjedivim ženama.
Predložene naslove potražite u Knjižnicama grada Zagreba.

Čitateljski izazov u veljači su ljubavni klasici i romani koji govore o ljubavi.
Predložene naslove potražite u Knjižnicama grada Zagreba.

Čitateljski izazov u siječnju je humoristična i satirična literatura. Siječanj često nazivaju najdepresivnijim mjesecom u godini zbog kraćih dana, manjka sunca, hladnog vremena a i dolazi nakon blagdanske euforije. "Siječanjski blues" opisuje se kao manjak energije, umor, bezvoljnost... Ali u siječnju se obilježava i Dan smijeha 10.1.
Kao dodatnu motivaciju u borbi protiv siječanjskog lošeg raspoloženja predlažemo čitanje knjiga humorističnog i satiričnog sadržaja!
Predložene naslove potražite u Knjižnicama grada Zagreba!