Goran Beus Richembergh | Nijemci u Zagrebu i okolici

Predavanje 15.06.2023. | četvrtak Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić Početak događanja: 18:30
Otkad su Nijemci prisutni na hrvatskim prostorima? Kad i gdje su nastale njihove prve lokalne zajednice u hrvatskim gradovima? Kako je došlo do masovnog naseljavanja Nijemaca i drugih naroda na područja srednjega Podunavlja nakon Velikog turskog rata? Kako je živjela njemačka nacionalna skupina na područjima današnje Hrvatske, posebice u Zagrebu i njegovoj okolici do 2. svjetskog rata, kakvu je ulogu imala u vrijeme okupacije i kakva ju je sudbina zadesila nakon rata? Koji hrvatski velikani su bili njemačkoga porijekla i kakvu su baštinu Nijemci dali Zagrebu i Hrvatskoj? O tome govori predavanje uz projekciju Nijemci u Zagrebu i okolici Gorana Beusa Richembergha, publicista i kroničara povijesti njemačke nacionalne manjine u Hrvatskoj.    

Biografija

Goran Beus Richembergh je publicist i kroničar njemačke (i austrijske) nacionalne manjine u Hrvatskoj. Rođen je 1965. godine u Splitu, a živi u Velikoj Gorici. Studirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, profesionalnu karijeru je ostvario kao turistički menadžer, a od 2009. do 2020. bio je profesionalni političar, najprije kao zamjenik gradonačelnika Velike Gorice, a potom i kao zastupnik u Hrvatskom saboru u četiri saziva. Ljudskim i manjinskim pravima bavi se od 1990. godine. Bio je i predsjednik Pododbora za prava manjina Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. 

O povijesti njemačke nacionalne manjine objavio je niz stručnih i popularnih članaka kao i tri velike i važne knjige: Nijemci, Austrijanci i Hrvati (2010.), Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća (2021.) te biografski leksikon Istaknuti Nijemci i njihovi potomci u hrvatskim krajevima (2022.). Jedan je od osnivača i član je vodstva Njemačke zajednice, najvažnije udruge njemačke i austrijske nacionalne manjine u Hrvatskoj, a od 2015. godine je izabrani predstavnik njemačke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji. Pokretač je i redoviti sudionik Međunarodnoga simpozija Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu koji se održava kontinuirano od 1993. godine. Urednik je glasila njemačke i austrijske nacionalne manjine u Hrvatskoj Deutsches Wort/Njemačka riječ.