Grad budućnosti

Instalacija 08.06.2022. - 08.08.2022. Knjižnica Podsused
Kolonija je zamišljena kao kreativno druženje "malih" i "velikih" umjetnika na otvorenom prostoru trga, ispred Knjižnice Podsused.

Prva 'Mala likovna kolonija' održala se u parku podno Susedgrada, u listopadu 2011. godine u sklopu 3. Podsusedskih svečanosti, tromjesečnog programa u organizaciji Udruge EKO 2000 iz Podsuseda. Drugo druženje 'velikih' i 'malih' umjetnika kroz kreativno stvaranje održalo se iduće 2012. godine povodom 60-te obljetnice rada Knjižnice Podsused u sklopu 4. Podsusedskih svečanosti na trgu ispred Knjižnice. Idejna začetnica i organizatorica Male likovne kolonije bila je dr.sc. Magdalena Getaldić.
Nakon stanke od nekoliko godina u sklopu programa 'Kulturna i prirodna baština Podsuseda' 2018. godine u mjesecu svibnju obnovili smo tradiciju likovne kolonije u projektu #librAR(T)y@podsused.
Ove, 2022. godine, uz razne crtačke i slikarske tehnike, polaznici su mogi sudjelovati i u radionci Kameleon iz čaše i svijet boja jer su nam u goste došli CZKIO Susedgrad i Festival znanosti u gostima. Voditelj radionice Zvonimir Marić, ( Udruga Svijet oko nas) za učenike trećeg razreda OŠ bana Josipa Jelačića u Podsusedu osmislio je brojne pokuse na temu boja.
Učenici privatne gimnazije EPOHA okušali su se u crtačkim i slikarskim tehnikama, dok su djeca s roditeljima i bakama, smještali sadržaje u prostor Cementare. Gordana Marak i Marija Preprotić, polaznice Slikosata, projekta 65+, Knjižnica grada Zagreba oblikovale su u glinamolu primjere građanskih kuća za stanovanje koje se još i danas mogu vidjeti uz Podsusedsku aleju.

Ukupan broj sudionika Male likovne kolonije 45.
Tema je bila Podsused kao grad budućnosti.

Uz dječje radove najmlađih polaznika Male likovne kolonije možete vidjeti kuće oblikovane u glinamolu Gordane Marak i Marije Preprotić, polaznica Slikosata, programa 65+ Knjižnica grada Zagreba u Knjižnici Podsused, te radove učenika privatne gimnazije EPOHA.