Grupa INFRA: Infrared painting – umjetnost budućnosti

Izložba 17.09.2021. - 30.09.2021. Knjižnica Sesvete Galerija Oblok
D. Nazor
Izložbu Infrared painting – umjetnost budućnosti organizirali su Centar za kulturu Narodnog sveučilišta Sesvete i Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara u prostoru Galerije Oblok Knjižnice Sesvete i u predvorju dvorane Narodnog sveučilišta Sesvete. Izložbom se predstavlja dvanaestero vizualnih umjetnika koji su u svoj likovni izričaj implementirali infracrvenu tehnologiju te stvaraju slike dvostruke pojavnosti, tzv. infracrvene slike. Zajedno s njihovim radovima izložene su i prve infracrvene slike polaznika istoimene likovne radionice.
Prije samog otvorenja u 18 sati održat će se predavanje Infrared art – od dizajna do slikarstva u dvorani Narodnog sveučilišta Sesvete.
 
GRUPA INFRA osnovana je od strane likovnih entuzijasta, umjetnika i istraživača koji na vrlo specifičan način povezuju znanost i umjetnost. Koristeći znanja stečena kroz godine istraživanja fenomena infracrvene svjetlosti i njezine primjene u detekciji i analizi dubinskih slojeva likovnih radova o kojima bismo željeli znati puno više nego što nam govori površinski vizualni dojam, autori– članovi INFRA grupe na slikarskoj podlozi grade slojevite strukture svojih kreacija. Pritom dodiruju granice pitanja i zagonetki, povezuju tehnološke inovacije s radošću igre te otvaraju prostor novim izazovima i novim porukama.
 
Infrared ili infracrveno slikarstvo spoj je umjetnosti i tehnologije, tj. inovacije na području eksploatacije infracrvenog spektra čiji je autor hrvatski tim na čelu sa svjetski poznatim primijenjenim znanstvenikom dr. sc. Vilkom Žiljkom. Radi se o sada već u svijetu poznatoj i nagrađivanoj metodi stvaranja jedinstvene slike dvostruke pojavnosti- jedna vidljiva prostim okom, a druga tek pomoću infracrvene kamere, koju je unutar svog medija– štafelajne slike, prva primijenila akademska slikarica Nada Žiljak, stvorivši tako novu vrstu slikarstva starom tehnikom akrila na platnu. Ovu inovativnu metodu u znanstveno-umjetnički diskurs uvodi Dijana Nazor.
U lipnju 2019. godine u Župnom dvoru Vugrovec u galerijskom prostoru Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara, nakon prve poduke prof. Žiljka o slikanju u proširenom spektru, petero slikara krenulo je u osvajanje novog vizualnog prostora. To su Ana Guberina, Ana Divković, Ana Jakić Divković, Marija Galić i Ivica Fišter koji su svoje „naukovanje“ odmah prenijeli u djelo, spontano oformljujući grupu INFRA. Na drugoj radionici pridružile su im se tri nove članice slikarice Mercedes Bratoš, Ivana Ožetski i Olena Sokolovska.
Svojim infracrvenim slikama ova u svijetu jedinstvena grupa nosi imperativ suvremenih vizualnih umjetnika: imati stvaralačku slobodu i usvajati nova znanja, posjedovati individualno obilježje po kojem će biti prepoznati, kao i izraz koji će nositi njihove prepoznatljive izričaje i namjere, misli i osjećaje. Osluškujući  zov vlastitog talenta i primamljiv žamor novih tehnoloških znanja i dalje će ih nastojati udružiti, vizualno zabilježiti, spojiti ih u sebi i u svome stvaranju, govoreći o sebi i dalje formama i bojama klasičnog medija štafelajne slike, slike na staklu, grafike ili trodimenzionalne kiparske forme, ostvarujući sklad između onoga što jesu i vremena kojemu pripadaju.
 
Iz teksta Sande Stanaćev Bajzek