Helena Janečić: Horny Dyke na rubu konvencije

Izložba 23.11.2011. - 03.12.2011. Čitaonica i Galerija VN Helena Janečić
Kako pretvoriti misao u kadar, ili, Girls, girls, and more girls!!!

Ako polazimo od pretpostavke da superjunaci „always get the girl“, onda i nije tako čudno da strip crtači  svoje subotnje večeri posvećuju izgradnji „stripovske estetike“, zadržavajući se u okvirima stripovske filozofije i kretanju u kadrovskom horizontu misli.

Izložba „Horny Dyke na rubu konvencije“ donosi prvo ukoričeno izdanje strip-albuma koji okuplja radove nastale u nekoliko godina. Uz strip-album, u izgradnji cjelovitoga vizualnog doživljaja rodno ambivalentne superjunakinje, tu je i videoigra koja će animirati njezine superjunačke navike i ciljeve. Iako i dalje zarobljena u dvodimenzionalnu svijetu, junakinja ima svojevrstan coming out iz okvira stripa, te kroz slikovni prikaz srednjovjekovne verzije upotpunjuje komunikaciju između medija stripa i slikarstva.

Izložbu predstavlja Queer Zagreb, koji je pokazao interes za strip dok je još bio u počecima, i nastavlja stvarati medijski prostor za njegov razvitak.

Helena Janečić rođena je 1979. u Osijeku. Nakon što je diplomirala na Sveučilištu Furman, USA, i Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, kreirala je strip superheroinu Horny dyke, pastoralne slike slavonskih snaša („Snaše“, Galerija SC, Zagreb, 2008.) i mnoge druge projekte. Izlagala je na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, u različitim medijima od slikarstva, stripa do glazbenog performansa. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, živi i radi u Osijeku, u nadi da će jednom živjeti u Berlinu i imati Taschena za izdavača.