Herbarij – Izresla ruža rumena

Radionica 07.11.2022. | ponedjeljak Knjižnica Vladimira Nazora Početak događanja: 17:00 Lidija Bajuk i Stanislav Kovačić
Lidija Bajuk i Stanislav Kovačić, renomirani glazbenici, provest će sudionike radionice kroz tradicijsku glazbenu baštinu vezanu uz herbalne motive. 
 
Peti ciklus Herbarij - Izresla ruža rumena dio je projekta Hrvatska mitska baština u (ranome) srednjem vijeku koji Knjižnica Vladimira Nazora provodi u suradnji s Maticom hrvatskom od 2018. godine. Peti ciklus bavi se interpretacijom herbalnih tema na hrvatskim područjima od (pret)kršćanstva do danas.
 
Prijave za radionicu na e-mail: knjiznica.vladimira.nazora@kgz.hr ili na br.tel.: 01/3703-414.
 
O voditeljima radionice:
 
Lidija Bajuk najprije je radila kao diplomirana učiteljica i školska knjižničarka, a po preseljenju u Zagreb započela je trinaestogodišnju karijeru profesionalne književnice i glazbenice. Zatim je diplomirala etnologiju i antropologiju. Zaposlena je kao znanstvena suradnica u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, a nedavno je stekla i zvanje docentice. Jedna je od utemeljitelja hrvatske glazbene etnoscene. Objavila je 8 audioalbuma, 7 knjiga poezije, 4 knjige proze, 1 udžbenik i 3 priručnika za glazbenu kulturu u OŠ, 1 znanstvenu knjigu, brojne stručne i znanstvene radove. HRT je prema njezinim scenarijima snimio obrazovne emisije Priča o žveglici i Suncokret: ekologija duha, ekologija pamćenja M. Jović. Suscenaristica je dugometražnih etnografskih filmova Nagrišpane traverse i Kartolina iz Krive kale A. Rozića te Međimurska popevka / A Folk Song of Međimurje za UNESCO. Bila je inicijatorica i koordinatorica za zaštitu Međimurske popevke na nacionalnoj i svjetskoj razini. Ove je godine potakla zaštitu Ženskog kolendavanja u selima Župe Smokovljani u Dubrovačkom primorju na nacionalnoj razini, a pred objavljivanjem joj je album Pjesnolika vol. 1 na stihove hrvatskih pjesnika koje je uglazbila. Više od tisuću i pol puta predstavljala je Hrvatsku u domovini i svijetu. Pročelnica je Odjela za arheologiju i etnologiju MH, članica UO DHK te članica HDS-a, HED-a i ISFNR-a. Dobitnica je 15 umjetničkih nacionalnih nagrada i 1 inozemnog priznanja, među kojima dvaput diskografske nagrade Porin. Za svoj etnološki rad primila je nagradu Franjo Ksaver Kuhač HDS-a i dvaput Milovana Gavazzija HED-a. Odlikovana je Zlatnom plaketom grada Čakovca i proglašena počasnom građankom Međimurske županije.
 
Stanislav Kovačić rođen je u Zagrebu 9.4.1968. Završio je Filozofski fakultet u Zagrebu. Svirao je u sastavima: Šo! Mazgoon, Gego & Picigin band i Stampedo, te surađivao s mnogim drugima kao čelist i basist. Zadnjih godina bavi se skladanjem glazbe za kazalište i film. Izdao je i nekoliko vlastitih nosača zvuka: Street cello, Rock cello, Uspavanke za djecu i odrasle i Punk cabaret. Na Marulovim danima nagrađen je za glazbu kazališne predstave Judith French, a na Pulskom filmskom festivalu nagrađen je Zlatnom arenom za glazbu u filmu Sonja i bik.

Pogledajte fotografije s radionice.