Hrvatska kulturna tradicija i dječje likovno stvaralaštvo

Izložba 09.01.2023. - 05.02.2023. Knjižnica Sesvete Odjel za djecu i mlade - pano
Izložba likovnih radova polaznika DV Sesvete nastala je u radu djece iz odgojnih skupina Jaglaci i Zvončići, koja su ovu pedagošku godinu posvetila upoznavanju hrvatske kulturne baštine. 
Poticaj kreativnom stvaralaštvu djeci iz odgojne skupine Jaglaci, pod mentorstvom odgojiteljica Dunje Kutleša i Petre Malenica bila su tradicijska glazbala, dok su djeca iz odgojne skupine Zvončići, pod mentorstvom odgojiteljica Snježane Butina i Sonje Kereš inspiraciju pronašla u likovnom stvaralaštvu Ivana Generalića.

"Od početka pedagoške godine djeca iz odgojne skupine Jaglaci upoznaju se s kulturnom baštinom naše domovine. Dječji vrtić Sesvete osigurao je djeci mnoštvo tradicijskih igračaka koje su bile poticaj za kreativno izražavanje djece. Potičući ljubav, afinitet i razumijevanje, kako za plesnu umjetnost, tijelo u pokretu, sklad tijela i glazbe, tako i za likovno izražavanje, u svakodnevnom radu pridonosimo cjelovitom razvoju djece. Slike prikazuju tijek nastajanja likovnih radova čiji je poticaj bilo dječje sviranje na narodnim (tradicijskim) instrumentima, tamburici i sviralu"

"Jedna od važnijih funkcija likovnog odgoja je uvođenje djece u svijet umjetnosti. Ovaj zadatak zahtijeva od svakog odgajatelja visoku osobnu likovnu i pedagošku kulturu. Odgajatelj ima vrlo bitnu ulogu kada govorimo o likovnom odgoju i obrazovanju djece predškolske dobi. Likovni izričaj djetetu služi kao sredstvo komunikacije, prvenstveno sa samim sobom. Ono mu pruža mogućnost da zadovolji svoje potrebe. Omogućuje mu da crtanjem iznese svoj unutarnji svijet, svoja iskustva, misli, spoznaje i emocije. Upoznavanje i razumijevanje likovnog stvaralaštva djece od strane onih koji se bave odgojem i životom djece uopće, ima veliki značaj za njihov cjeloviti razvoj. Zanimljiv put dječjeg rasta i sazrijevanja u kognitivnom, socijalnom, emocionalnom i tjelesnom smislu moguće je promatrati kroz njihovu likovnost - crtež, kao likovni medij za kojim djeca predškolske dobi pokazuju prirodni interes. Kroz likovnu aktivnost reprodukcije djela poznatog slikara Ivana Generalića, djeca iz odgojne skupine Zvončići su se upoznala s pojmom naive. Pejzaž je čest motiv Generalićevih slika, posebice prikaz pojedinih godišnjih doba. Zima je za njega bila sinonim za mir, spokoj i bajkovitost."