Hrvatski tradicijski napjevi u boji

Radionica 07.10.2019. | ponedjeljak Knjižnica Vladimira Nazora Početak događanja: 17:00 - 20:00 Čitaonica i Galerija VN, Ilica 163-a Lidija Bajuk
Na radionici će se vježbati tradicijski napjevi s raznih hrvatskih strana, pod stručnim vodstvom etnologinje i etnoglazbenice Lidije Bajuk.

Pozivaju se svi zainteresirani da se prijave na e-mail knjiznica.vladimira.nazora@kgz.hr ili na tel. 01 3703-414.

Radionica je osmišljena je u sklopu programa Matice hrvatske i Knjižnice Vladimira Nazora Hrvatska mitska baština u (ranome) srednjem vijeku.

Lidija Bajuk, članica je MH, DHK-a, HDS-a, HED-a, ISFNR i više lokalnih udruga. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi na Institutu za etnologiju i folkloristiku. Za svoj književni i glazbeni rad primila je više državnih i međunarodnih nagrada. Objavila je 7 samostalnih zbirki pjesama (Osmijeh je moja najbolja obrana; Besput; Razgovor s tišinom; Vučica; Sandale na vodi; Pipilotine pjesme; Papirnati brod), 4 knjige proze (Z mojega srca ružica; KnejaKneja, vilinska šumaKao ruža, kao zvijer, dragi moj Flaubert) i 90-ak stručnih ili znanstvenih radova. Kao jedna od utemeljitelja suvremene hrvatske etnoscene, sudjelovala je 1994. na kultnom albumu Ethno Ambient Live/Arhaične pjesme iz Hrvatske. Objavila je etno audioalbume Zora-djevojkaKnejaTira lesZipčicaMatapur Prelja te kantautorski Luna. Sklada i pjeva za film i kazalište, surađuje s drugim glazbenicima, s ekološkim i humanitarnim udrugama, s kulturnim i obrazovnim institucijama. Potakla je ili poduprla i su(organizirala) desetak etnoglazbenih projekata, tridesetak tematskih etnoradionica, petnaestak terenskih etnografskih istraživanja u Hrvatskoj, e-stranice Virtualni muzej tradicijske glazbe Međimurja i O tradicijskoj glazbi Međimurja i oko nje, album tradicijske glazbe Marija Tuksar: Sunčani glas iz davninaVestuFestu – Festival ženskoga tradicijskog glazbovanja u triljskom Vrpolju te interdisciplinarni program Hrvatska mitska baština u ranome srednjem vijeku u Zagrebu. Surađivala je na 48. međunarodnoj smotri folklora 2014. u Zagrebu. Prema njezinim scenarijima za obrazovni program HTV-a snimljeno je nekoliko etnoloških emisija. Sudjelovala je u dokumentarnim filmovima Ljubav se ne trži D. Borića, Alka D. Žarkovića i Međimurska popevka D. Jankovića. Suscenaristica je etnografskih filmova Nagrišpane traverse i Kartulina iz krive kale A. Rozića. Autorica je obrazloženja međimurske popevke za uvrštavanje na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH, koordinatorica i supotpisnica nominacije te scenaristica filma Međimurska popevka/A Folksong from Međimurje za UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Svoje glazbeno i književno stvaralaštvo predstavljala je u domovini i inozemstvu više od tisuću puta.