Ida Blažičko: Zimski vrt

Izložba 15.12.2017. - 31.01.2018. Knjižnica Marije Jurić Zagorke Ida Blažičko
Izložba Zimski vrt posljednja je iz ciklusa Mladi likovni umjetnici u knjižnici, ciklusa koji je u posljednje četiri godine postao svojevrsni zaštitni znak Knjižnice Marije Jurić Zagorke. Sve izložbe izabrao je i kustoski razradio Feđa Gavrilović, koji o radu Ide Blažičko piše:
Prvi dan zime, solsticij, dan je s najdužom noći u godini i obilježava se od davnina. Iako je vrhunac zimskog čemera on predstavlja novi početak: nakon njega svi dani postaju za mrvicu duži. Početak, tako, nije obilježen trijumfom, nego mukotrpnim kobeljanjem iz užasa. Zbog toga se solsticij slavi od prapovijesti do danas (u zapadnom svijetu preobražen u blagdan Božića). Njemu su posvećeni neki od najstarijih spomenika Europe od kojih je najpoznatiji velika prostorna instalacija, prahram svih naših bogova i sam početak naše arhitekture – Stonehenge u Engleskoj.
Skulpture Ide Blažičko svojim organskim formama korespondiraju s različitim promjenama u prirodi i rađene su da bi s njome bile u stalnoj suradnji i međusobnom prožimanju, upravo poput Stonehengea, drevnog kozmičkog sata. Njezina nedavno postavljena javna skulptura u talijanskom gradiću San Vito al Tagliamento koja izgleda poput istovremeno suptilnih i monumentalnih krila kukca, svome se ambijentu niti najmanje ne nameće, bivajući njegovim sasvim prirodnim dijelom. Za ovu kiparicu skulptura je cjelina koja čini jedinstveni kontinuum s prostorom oko nje, bilo da se radi o eksterijeru ili interijeru. Ona je neprestan ples oblika, poput godišnjeg ciklusa prirodnih promjena, u kojemu su početak i kraj zapravo isti trenutak.

 
Ida Blažičko (1985., Zagreb) nakon završene Klasične gimnazije, diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. godine, u klasi red. prof. art. Stjepana Gračana. Tijekom studija boravila je na Indiana University of Pennsylvania, SAD. Godine 2012. doktorirala je na Kineskoj umjetničkoj akademiji u Hangzhouu na Odsjeku umjetnosti u javnom prostoru s disertacijom Sustainable Public Art: Recreating Urban Environment. Od 2010. do 2013. godine predavala je na Kineskoj umjetničkoj akademiji na Odsjeku umjetnosti u javnom prostoru i umjetničke instalacije u pejzažu. Godine 2016. doktorirala je na ALU s disertacijom Biomimetika u službi umjetnosti. Autorica je skulptura Vjetar (Shanghai, 2011.) i Vjetar II (Hangzhou, 2012.) trajno postavljenih u javnom prostoru te ambijentalne skulpture Topologija beskraja (2015.) u trajnoj kolekciji Muzeja za umjetnost i obrt u Zagreb. Dobitnica je Nagrade ALU za diplomski rad (2007.) i Nagrade Kineske umjetničke akademije za doktorski likovni rad i disertaciju (2012.). Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). 
Ovo je njena druga izložba u sklopu ciklusa Mladi likovni umjetnici u knjižnici. Prvi puta predstavila se 2015. godine izložbom Osvajanje, nadilaženje, prožimanje.

Zahvaljujemo Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport za potporu ovog programa.