Ida Blažičko_Osvajanje, nadilaženje, prožimanje

Izložba 16.07.2015. - 06.09.2015. Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 19 sati Ida Blažičko
Izložba Osvajanje, nadilaženje, prožimanje Ide Blažičko, akademske kiparice, druga je ovogodišnja izložba iz ciklusa Mladi likovni umjetnici u knjižnici.
Likovni kritičar Feđa Gavrilović, selektor izložbe, o stilskom izričaju akademske kiparice Ide Blažičko kaže: Postoji niz predaja i legendi, odnosno imaginarnih etimologija, koje govore kako su pojedini oblici u arhitekturi preuzeti iz prirode ili iz različitih predmeta. Jedna je od najpoznatijih priča o korintskom kapitelu kao replici košare obrasle lišćem akanta, koja je jednom slučajno bila smještena između grede i nosača. Ipak, arhitektonski elementi i njihove dekoracije ostaju u domeni funkcionalne konstrukcije i apstraktnog izraza. Prirodni oblici bili su početna točka stvaralaštva Ide Blažičko u prostornoj instalaciji Osvajanje, nadilaženje, prožimanje, izloženog u prozoru knjižnice, a autorica ga je ove godine postavila na još nekoliko lokacija u Zagrebu (u Muzeju za umjetnost i obrt, na Trijenalu kiparstva u Gliptoteci i u galeriji u Frankopanskoj 22). Ona se sastoji od perforiranog papira koji, pričvršćen uz zidove, prodire u interijer. Ovalni otvori i valovita konstrukcija podsjećaju na djela organske arhitekture, na oblikovanje prostora koje crpi svoju morfologiju iz prirodnih pravilnosti rasta (a nekoliko sitnih plastika sa bonasiem, također izloženih ovdje, ističu naturalnu inspiraciju ove kiparice). Filigranskim dojmom čipke instalacija nenametljivo, ali ipak sigurno, guta prostor.

Ida Blažičko rođena je u Zagrebu 1985. godine, gdje je završila kiparstvo na Likovnoj akademiji, 2007. Završila je, također, i postdiplomski program skulpture u javnom prostoru na Kineskoj umjetničkoj akademiji u Hangzhou, 2012. godine.

Fotografija: Instalacija Osvajanje, nadilaženje, prožimanje Ide Blažičko u Gliptoteci na XII trijenalu hrvatskog kiparstva; snimio Goran Vranić.