Ilustratori knjiga: Klasja Habjan

Izložba 05.03.2024. - 29.03.2024. Knjižnica Voltino Klasja Habjan
Klasja Habjan (Zagreb, 1993.) bavi se ilustracijom, grafičkim dizajnom i pisanjem. Diplomirala je na Studiju dizajna (Zagreb, 2016.), smjer vizualne komunikacije, s magna cum laude i godišnjom nagradom za samoinicirani projekt Od(blok)iraj, blok za crtanje, pisanje i istraživanje. Uvrštena je među deset hrvatskih ilustratora čiji se rad prezentirao putem kataloga Illustrators from Croatia / Illustrateurs de Croatie (Mala Zvona, Zagreb, 2020.) na međunarodnim sajmovima knjiga. Sklonost ilustriranju vlastitih priča (ili obrnuto, pisanju prema grafičkim predlošcima) obilježava njene samostalne izložbe.

Na ovoj izložbi možemo pogledati ilustracije iz knjiga Tminice i  Hrvatske narodne pripovijetke.

Tminice donose poetičnu priču o prekomjernoj upotrebi elektroničkih uređaja u svakodnevnom životu pri čemu autor priče Igor Rajki naglasak ipak stavlja na ljepotu tame i osjećaja koji nam pruža. Klasja Habjan dopunjuje ovu viziju ilustracijama u nijansama crne u kojoj se pronalazi bogatstvo oblika i likova.
Hrvatske narodne pripovijetke donose bajke, anegdote, predaje i basne koje su se stoljećima prenosile usmenom predajom, a u knjizi su prepričane suvremenim književnim jezikom, razumljivim dječjem uzrastu. Knjiga obiluje Klasjinim ilustracijama.