Industrijska baština Siska – prošlost i sadašnjost

Izložba 16.02.2021. - 16.03.2021. Knjižnica Božidara Adžije Vlatko Čakširan, Miroslav Arbutina i Željka Turk Joksimović
Izložba „Industrijska baština Siska – prošlost i sadašnjost“ postavljena je u prostoru Knjižnice Božidara Adžije od 16. veljače do 16. ožujka 2021. u suradnji s Gradskim muzejom Sisak i fotogalerijom „Siscia Obscura“.
Autor izložbe Vlatko Čakširan, ravnatelj Gradskog muzeja Sisak i četiri fotografa  – Stanko Abadžić, Damir Matijević, Janko Belaj i Miroslav Arbutina, predstavili su industrijsku baštinu grada. Ovi vrhunski fotografi, od kojih je svaki do sada ostvario svoj osobni stil fotografiranja, stavljeni su u jedno sasvim novo okruženje, njima nepoznato, u kojem su primijenili svoj prepoznatljiv fotografski rukopis ocrtavajući na plakatima i fotografijama povijesnu priču.
Iz aktova, reklama, dokumentarnih i street fotografija, prebacili su se u tamne prostore hala i na taj način nastojali senzibilizirati mogućnost iskorištavanja industrijske baštine kao mogućeg generatora razvoja grada Siska. Izložba spaja povijesni kontekst razvoja grada i njegove baštine s umjetničkim pristupom koji analizira postojeće stanje.
Prvi put izložba je postavljena u Zagrebu, a do sada je gostovala u Osijeku, Karlovcu, Rijeci, Bruxellesu i Labinu.
Željka Turk Joksimović