Intimna priča

Izložba 16.05.2022. - 30.06.2022. Knjižnica Novi Zagreb Vesna Špoljar
Foto: Vesna Špoljar
VESNA ŠPOLJAR: INTIMNA PRIČA : Izložba fotografija
Opće iskustvo fotografije naviknulo nas je da je poimamo kao medij koji obično bilježi „gotov“ prizor, nešto prepoznatljivo u naravi, u okruženju promatrača.
No prvi, letimičan pogled na izložene fotografije ostavlja višestruku upitanost o mediju. Jesu li to fotografskom tehnikom obrađene slike, neke pastele ili lirski korištena tempera, akvarel?
Jesu li ovi radovi istraživanje mogućnosti fotografskog medija ili je riječ i o pronalaženju neke nove mjere vlastite umjetničke ekspresije?
Autorica na to odgovara kako crtati i slikati ne zna te se zato služi fotografijom. Prizori iz umjetničke radionice Vesne Špoljar ne postoje, oni su pomno prikupljani i potom sastavljani u sugestivnim suodnosima.
Bodljikave žice, lutke, cvijeće, suho lišće, trava, lanci… tako spajanih kadrova u okruženju nema, oni su stvarani, slagani.
Autorica prizor ne bilježi, ona stupa u aktivan odnos s njime i transformira ga u vlastitom osobnošću obojeni izraz. Različiti predmeti koji se prepleću u obojenim kvadratima govore o meditativnom prohodu označenom naročitim točkama – oštrim vrhuncima osobnih slabosti i kriza. 
Vesna Špoljar u džepove svojih unutarnjih putovanja sakupila je mnogo. U svojemu prolasku crvenilom kakvo nastaje i pod kapcima čvrsto zatvorenima pred suncem, kao i od boli, moguće je uočiti slojeve intimnih iskustava.
Izvanjšteni i pokazani, takvi prizori ne-prizori koji stavljaju težište na nešto zatvoreno u dubinu osobe, omogućuju poistovjećenje s proživljenim koje se dogodilo, omogućuju prepoznavanje, pronalaženje sličnosti s nečim što je doživio i proživio netko drugi.
Tako iz najunutarnjijeg mjesta doživljaja, gotovo utrobnog, u svijet izlazi mogućnost empatije, su-osjećanja. Otvara se mogućnost izgovaranja, pripovijedanja, svjedočenja. Ove radove zato i ne gledamo kao fotografije, već kao vizualnu poeziju intimnog nadahnuća koja u sebe može osmozom povući i promatrača.
Milena Ajduković

Vesna Špoljar po zanimanju je profesor engleskog i hrvatskog jezika i književnosti.
Fotografijom se bavi dvadesetak godina. Članica je Fotokluba Zagreb i Fotokluba Kadar iz Slavonskog Broda.
Od 2017. godine nositeljica je počasnoga zvanja AFIAP (Artiste FIAP) Međunarodne federacije fotografske umjetnosti.
Izlaže na mnogim skupnim izložbama kod nas i u svijetu, a priredila je i 14 samostalnih, od kojih jednu u Francuskoj (Lauris, Provansa), a ostale u Hrvatskoj. 
Na recentnim izložbama predstavlja svoje omiljene koncepte, većinom fotografije višestrukih ekspozicija, metaforičkih zapisa i poruka, a pod nazivom “Herbarij snova”  i “Intimna priča”.
Radovi joj se objavljuju u raznim publikacijama, kao npr. knjigama i časopisima.
Od časopisa ističe predstavljanje u nekoliko brojeva časopisa “Poezija”, koji su u cijelosti ilustrirani njenim fotografijama, a u kojima se ističe asocijativna veze između autoričinih fotografija i poetskoga izričaja.
Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.
 
Kontakt: vesna.spoljar.photo@gmail.com
 
Kratki video zapis o izložbi možete pogledati na mrežnom mjestu:
https://www.facebook.com/watch/?ref=search&v=1007024556827742&external_log_id=8eccfc88-f912-4fac-8bf9-38d1f9f45853&q=one%20nast