Iranom riječju i slikom

Predavanje 16.02.2024. | petak Knjižnica Jelkovec Početak događanja: 18 sati Odjel za odrasle
Fotografija: Franko Ćorić
Putopisno predavanje o proputovanju Iranom u studenom 2023. U vrijeme eskalacije sukoba na Bliskom istoku mala grupa prijatelja provodi dva mirna tjedna u drevnom Iranu. Prešavši kombijem 2200 km  od Teherana i rezidencije Niavaran iz razdoblja dinastije Pahlavi, do pustinje Lut, Širaza, Perzepolisa i ostalih lokaliteta. 
Naš gost prof. dr. sc. Franko Ćorić u predavanju će dati pregled povijesnih i umjetničkih razdoblja na primjerima koje su  posjetili: ceremonijalne prijestolnice Ahamenidskog Carstva u Perzepolisu, petkovne džamije i trga Nakše Džahan u Esfahanu, Golestanske palače u Teherenu te umjetninama iz  Golestanske palače i Muzeja nacionalne umjetnosti u Esfahanu. Prenijet će i utiske o svakodnevnom životu kao i pregled pet perzijskih vrtova na Popisu svjetske baštine UNESCO-a (Vrt Golestanske palače u Teheranu, Vrt Fin u Kašanu, Vrt Dovlat Abad u Jazdu, Vrt Šazde u Mahanu te Vrt Eram u Širazu).  

Predavanje počinje u 18 sati u petak, 16. veljače 2024.

Franko Ćorić
Izvanredni profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 2015. godine nositelj predmeta Povijest i teorija konzerviranja u Hrvatskoj u 19. i 20. stoljeću. Znanstveni interesi su mu povijest i teorija konzerviranja, veze s njemačkim govornim područjem te suvremena konzervatorska teorija i praksa.