Irena Frantal - Knjiga je spremnik

Izložba 05.09.2017. - 23.09.2017. Čitaonica i Galerija VN Irena Frantal
"Umjetničke knjige su poseban žanr, koji govori o sebi, svojim oblicima i tradiciji, te i o ostalim umjetničkim formama. Ali to je žanr koji nije zatvoren u svom mediju kao što su to nama poznatije kategorije slike ili skulpture." (Johanna Drucker)
  
Što je knjiga. Knjiga je spremnik.
Uzimam KUTIJE raznih veličina te ih otvaram, transformiram iz 3D objekta u dvodimenzionalnu plohu koja će držati tekst. Njihovu unutrašnjost koristim kao zidove kuće / knjige na kojima ću pisati. Tekst u unutrašnjosti knjige / kuće / kutije je sada ostavljen ogoljen, nezaštićen vremenom, stranicama, pokretom listanja. Vidljiv je odjednom; ideja se apsorbira odjednom. Oduzimam knjizi element vremena da bih vidjela da li će se ideja knjige zadržati.
 
To je bio početak ovog eksperimenta – pitanje koje je temelj mog rada: što je knjiga.
 
Spremnik: nešto što drži / štiti sadržaj da ne ispadne, omogućuje mu da se može transportirati, da bude mobilan i koncentriran na jednom mjestu.
Kutija: spremnik obično ravnih rubova i ravnog dna.
 
(I) ova izložba predstavlja samo jedan dio, ovaj ovdje - u ovome trenu, mog proučavanja knjige, fizičko i konceptualno igranje a koje je fluidno, koje je stalno prelijevanje sa rubova knjige...
Otvaram si pitanja / ideje, otvaram / gradim si nove ulaze / prolaze:
 
Ideje / ulazi: igranje sa pravilima: otvorene kutije – (pravilo da kutije moraju biti zatvorene u 3D oblik da bi mogle nešto držati jer inače gube svoju funkciju pa time i svoju definiciju... kutija je kutija i kada postoji "samo" prepoznavanje (njene) funkcije u 2D tlocrtnom obliku.
Da li nešto može biti istovremeno i unutra i vani?
Igranje sa fizičkim tekstom i procesom.
 
Proces je intuitivan. Bez odgovora i konačnog cilja
 
 
Imam "problem" s čvrstim granicama i percipiranjem granica kao stvarnih.
Granica knjige, granica crteža, kolaža, teksta, poezije, misli, emocije, pokreta
Radovi su u stalnom procesu nastanka i promjene (kod knjiga općenito uvijek postoji element (pro)mjene svakim listanjem i fizičkom interakcijom s čitačem).
 
Utočkavanje riječi u papir je povezano sa procesom. S usporavanjem. S prisutnošću u fizičkom stvaranju.
 
"Kada kažemo da pokušavamo naći smisao u životu, to znači da se prema stvarnom svijetu pokušavamo ponašati kao da je niz riječi." (Alan Watts)
 
Pisane riječi doživljavam kao predmete. Male, velike, okrugle, plosnate, žute, bijele, krhke, moćne, hladne, mekane. Moji tekstovi su samo odnosi razn(olik)ih riječi. Ne slikaju sliku, ne pričaju priču.
Samo pokušavaju po nekoj inerciji napipati smisao.
 
kao i ovaj tekst, moj likovno-tekstualni eksperiment i ja nemamo početak ni kraj
 
---------------------------
Irena Frantal je rođena u Zagrebu 1979. gdje diplomira na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti 2004. odlazi u London na postdiplomski studij umjetnosti knjige koji završava 2010. (MA Book Arts, University of the Arts London). Izlaže grupno i samostalno (intenzivnije zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj) te sudjeluje na sajmovima umjetničkih knjiga u Velikoj Britaniji. Autorica je Bookart Sesije – serije radionica kojima promovira i educira u području umjetnosti knjige. Surađuje sa umjetnicima na raznolikim projektima iz umjetnosti knjige. Fokus njenog rada je tekst i knjiga.
 
Kontakt irenafrantal@yahoo.co.uk
 
Irena Frantal - Knjiga je spremnik